Færre utestående betalingsanmerkninger

Men særlig én aldersgruppe har en drastisk veksttrend, og det er store regionale forskjeller.
Analytiker i Experian, Julie Berg. | Foto: Experian
Analytiker i Experian, Julie Berg. | Foto: Experian

Tall fra Experian viser at andelen i Norge med betalingsanmerkninger er fallende, og på det laveste nivået sett fra et femårs-perspektiv. 

Andelen er 4,8 prosent, og ved utgangen av mai er det totalt 227.069 nordmenn med utestående betalingsanmerkninger. Likevel kan man se drastiske forskjeller dersom man grupperer etter alder og region.

De yngre sliter

Det er nedgang for stort sett alle, unntatt for personer i typisk studentalder, skriver Experian en pressemelding.

– På gruppenivå ser vi en snittnedgang på 3,7 prosent i beløpene som hver skyldner har utestående. Men, for de yngre aldersgruppene mellom 18-29 år stiger andelen med betalingsanmerkninger. I aldersgruppen 18-24 har andelen utestående betalingsanmerkninger steget med 7,8 prosent, mens tall for de fra 25-29 år viser en økning på 2,6 prosent, sier analytiker i Experian, Julie Berg, i en pressemelding.

Median utestående beløp for aldersgruppen 18-24 er 11.783 kroner, mens for gruppen 25-29 er median 21.214 kroner, viser tall fra Experian.

Tall fra BIS fra fjerde kvartal 2023 kunne nylig vise at nordmenns gjeldsbelastning totalt sett fortsatt er historisk høy. Av disponibel inntekt er det hele 20 prosent som går til betjening av lån, dette fordi gjeldsgraden på snittet er veldig høy kombinert med økte renter.

Østlandet på kne

Nordland har hatt størst nedgang i antall personer med betalingsanmerkninger de siste tolv månedene, men likevel har de i Finnmark høyest beløp utestående per skyldner i Norge. Medianbeløpet her er 48.403 kroner, hele 16.000 mer enn landssnittet i Norge.

Østfold er det fylket med totalt sett flest innbyggere med betalingsanmerkninger, her er andelen med betalingsanmerkninger hele 6,4 prosent, versus Finnmarks 5,6 prosent.

På motpolen er Møre og Romsdal fylket med lavest andel av befolkning med betalingsanmerkninger, her er andelen kun 3,8 prosent. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også