– Det anser vi som svært lite sannsynlig

Finans Norge tror ikke EFTA-dom vil påvirke løpende kredittavtaler.
JURIDISK DIREKTØR: Nils Henrik Heen i Finans Norge. | Foto: Finans Norge
JURIDISK DIREKTØR: Nils Henrik Heen i Finans Norge. | Foto: Finans Norge

Nylig kom EFTA-domstolen med rådgivende uttalelser i saker lagt frem av islandske domstoler. Sakene gjelder åpenhet og tilstrekkelig informasjon til kunder om vilkår og betingelser for bolig- og kredittlånsavtaler med flytende rente. 

EFTA fastslår at avtalevilkår for bolig- og kredittlån må være klart og tydelig utformet i henhold til artikkel 5 i forbrukeravtaledirektivet. Dette betyr at forbrukere skal kunne forstå metoden for å beregne renter og de potensielle økonomiske konsekvensene. Uklare vilkår som skaper ubalanse til ulempe for forbrukere skal anses som urimelige. 

Ved ensidige renteendringer må bankenes vilkår være forutsigbare for vanlige forbrukere. Direktivet ble implementert i norsk rett ved finansavtaleloven fra 1. januar 2023. Om EFTA-dommen vil påvirke allerede inngåtte avtaler, vil det være avtaler inngått etter dette tidspunktet. EFTA-domstolen klargjør hvordan direktivet skal forstås når det gjelder kriterier for endring av en flytende rente. Bankene kan endre lånerenten, men må følge tydelig oppførte kriterier i kredittavtalen.

Finans Norge tror ikke dommen vil påvirke løpende kredittavtaler i stor grad. 

– Det anser vi som svært lite sannsynlig, sier Nils Henrik Heen, juridisk direktør i Finans Norge, i en pressemelding. 

Dommen slår fast at bankene i EU kan endre de flytende rentene i takt med markedsrentene. Etter at direktivet ble implementert i Norge i starten av fjoråret, har så og si alle renteendringene skjedd i i takt med sentralbankens endringer av styringsrenten. Finans Norge ser ikke at dommen medfører noe bortfall av rentejusteringsklausulen. 

– Men vi kan ikke utelukke at det finnes noen få særtilfeller der renten har vært endret som en følge av forhold som ligger utenfor de kriteriene EFTA-domstolen lister opp, fortsetter han. 

EFTA-domstolen gir råd om hvordan direktivet skal forstås, samtidig er det opp til hvert enkelt medlemsland å sørge for at lovverket er i tråd med forståelsen. 

– Finans Norge har allerede jobbet med denne problemstillingen en periode og er i gang med å se på våre mønsteravtaler for kreditt for å vurdere om vilkårene er tydelige nok basert på uttalelsene fra EFTA-domstolen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også