Byttet navn – fikk strøm av nye kunder

Trøndelag Sparebank er nå inne i sitt første hele driftsår etter fusjonen og navnebyttet i 2023. 
FERDIG MED FUSJONN: Administrerende banksjef Tor Espnes i Trøndelag Sparebank har grunn til å smile etter at rapporten for første kvartal er lagt frem. | Foto: Trøndelag Sparebank
FERDIG MED FUSJONN: Administrerende banksjef Tor Espnes i Trøndelag Sparebank har grunn til å smile etter at rapporten for første kvartal er lagt frem. | Foto: Trøndelag Sparebank

«Etter fusjonen i april i fjor har vi fått en stor tilstrømning av nye kunder og har en god vekst i utlån og forsikringsportefølje», skriver banken i rapporten for første kvartal.

Åfjord Sparebank og Hemne Sparebank slo seg sammen og dannet dermed Trøndelag Sparebank i 2023.

«Vi tror at deler av veksten også kan skyldes navnet som favner hele Trøndelag. Etter fusjonen har vi styrket organisasjonen med nye ansatte på flere områder», står det videre.

Resultatet for første kvartal 2023 i Åfjord Sparebank ble ved gjennomføringen av fusjonen tillagt egenkapitalen i Trøndelag Sparebank. På årsbasis sammenligner dermed Trøndelag Sparebank sine resultatet mot Hemne Sparebanks resultater for første kvartal 2023, noe som forklarer den enorme økningen i nøkkeltallene.

Kostnadsprosenten ned

Konsernet hadde netto renteinntekter på 50,8 millioner kroner i første kvartal, en økning fra 27,4 millioner kroner samme kvartal i fjor.

Driftskostnadene økte også markant, fra 25,9 til 39,7 millioner kroner, i samme periode.

Etter skatt satt Trøndelag Sparebank igjen med et overskudd på 19,9 millioner kroner – mot 3,6 millioner kroner første kvartal 2023. Egenkapitalavkastningen ble 8,1 prosent, opp fra 2,7 prosent for ett år siden.

Kostnader i prosent av inntekter, justert for verdipapirer, er 62,6 prosent. Det er ned fra 77,8 prosent på samme tid i fjor.

Samlede utlån var på 7,3 milliarder kroner i første kvartal, noe som tilsvarer en økning på 14,9 prosent de siste tolv månedene om man teller med begge de fusjonerte bankene sine utlån.

Ved utgangen av kvartalet var innskuddsvolumet på drøyt 5,8 milliarder kroner. Tolvmånedersveksten er på 1,9 prosent.

Innskuddsdekningen var på 79,2 prosent og ren kjernekapital var på 15,5 prosent. Rentenetto utgjør 2,36 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital, mot 2,30 prosent på samme tidspunkt i fjor.

Økt mislighold

Trøndelag Sparebank opplyser at de har hatt en vesentlig økning i andelen misligholdte- og andre kreditt forringende engasjementer sammenlignet med samme periode i fjor.

«Dette er dels en naturlig konsekvens av økte utlån ved fusjonen, og en økning i løpet av 2023», skriver banken.

Ved utgangen av første kvartal var det registrert engasjement med 90 dagers overtrekk på 37,7 millioner, mot 10,5 millioner på samme tidspunkt i fjor, og andre kredittforringede engasjementer på 198,7 millioner, opp fra 28,7 millioner kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også