Nå starter rettssaken mellom PST og Sandnes Sparebank

Sandnes Sparebank stengte en bankkonto i mulla Krekars navn for sent, mener PST. I dag starter rettssaken.
BELASTENDE: Gunnar Holm Ringen er advokat for Sandnes Sparebank, og sier saken har vært belastende for de ansatte. | Foto: Berit Roald / NTB
BELASTENDE: Gunnar Holm Ringen er advokat for Sandnes Sparebank, og sier saken har vært belastende for de ansatte. | Foto: Berit Roald / NTB

Bakgrunnen for rettssaken er en bankkonto i Sandnes Sparebank som ble opprettet med navnet «Najmuddin Faraj Ahmad» – mulla Krekars folkeregistrerte navn. Det skriver Bankshift.

I slutten av 2021 ble banken pålagt et forelegg på en million kroner av PST, noe PST begrunnet med at sanksjonsforskriftene mot ISIL og Al-Qaida hadde blitt brutt. Mulla Krekar har siden 2006 stått oppført på FNs sanksjonskomites liste over personer tilknyttet terrororganisasjonen Al-Qaida.

2. april 2020 ble kontoen opprettet av Krekars advokat i Norge, Brynjar Meling, ifølge NRK. Dit skulle det settes inn penger fra en innsamlingsaksjon. Ifølge forelegget skal Sandnes Sparebank i perioden 7. april til 15. mai samme år ha unnlatt å fryse bankkontoen.

Banken valgte å ikke vedta forelegget, og dermed går saken til retten.

– Banken mener at det er prinsipielt viktig for finansnæringen å få en rettslig vurdering av saken ettersom regelverket rundt klientkontoer og finansielle sanksjoner er uklart, skrev Sandnes Sparebank i en børsmelding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også