– Kostnadene er på den høye siden

Sparebank 1 Østlandet økte overskuddet med over 30 prosent i første kvartal. Driftskostnadene økte også.
FØRSTE KVARTALSRAPPORT: Klara-Lise Aasen er ny konsernsjef i Sparebank 1 Østlandet. | Foto: Trym Isaksen
FØRSTE KVARTALSRAPPORT: Klara-Lise Aasen er ny konsernsjef i Sparebank 1 Østlandet. | Foto: Trym Isaksen

Også i årets første kvartal bikket Sparebank 1 Østlandets netto renteinntekter 1 milliard kroner. Det klarte banken også i fjerde kvartal, mens i fjorårets første kvartal hadde de renteinntekter på 857 millioner kroner. 

Resultatet etter skatt beløp seg til 860 millioner kroner, en solid oppgang fra 652 millioner året før. Det gir en økning på hele 32 prosent. Resultatet tilsvarer en egenkapitalavkastning på 17,4 prosent, opp fra 13,9 prosent for ett år siden.

Kvartalsrapporten er Klara-Lise Aasens første som ny konsernsjef etter at tidligere konsernsjef Richard Heiberg gikk av med pensjon på nyåret.

– En egenkapitalavkastning på over 17 prosent er meget solid, og kommer fra gode underliggende driftsresultater og lave tapskostnader. Kjernen i tallene ligger i grundig bankhåndverk i en bransje med sterk konkurranse, og vi skal møte denne konkurransen med god rådgivning og gode kundeopplevelser også fremover, sier Aasen i børsmeldingen.

Advarer om rentenivået

Driftskostnadene steg imidlertid også i kvartalet – fra 529 millioner kroner første kvartal 2023 til 599 millioner kroner første kvartal 2024.

– Kostnadene er på den høye siden, og er preget av faktorer som oppkjøpet av Siffer, strategiske satsninger som styrking av direktebankkanalen og fusjonskostnader, sier Aasen. 

Tapskostnadene utgjorde 33 millioner kroner i perioden.

– Fremover blir det viktig fortsatt å støtte kundene våre gjennom det som ser ut til å bli en lengre periode med høye renter. Vi ser at de aller fleste kundene våre er godt skodd for utfordringer, men det vil være enkeltkunder som trenger hjelp og hvor vi som lokalbank kan gi gode råd, fortsetter Aasen.

Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank varslet i januar at de vil slå seg sammen. Det tas sikte på å gjennomføre den juridiske fusjonen i løpet av fjerde kvartal 2024.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også