Kraftig vekst på bedriftsmarked for Sparebank 1 Nord-Norge

Nå etablerer banken en avdeling som skal jakte kunder utenfor landsdelen. 
Konsernsjef Hanne Karoline Kræmer i Sparebank 1 Nord-Norge | Foto: Håkon Steinmo
Konsernsjef Hanne Karoline Kræmer i Sparebank 1 Nord-Norge | Foto: Håkon Steinmo

Sparebank 1 Nord-Norge fikk et resultat etter skatt på 714 millioner kroner i første kvartal, ned fra 721 millioner kroner i samme periode året før. Banken hadde netto renteinntekter på 986 millioner kroner i kvartalet. 

Konsernsjef Hanne Karoline Kræmer forteller om vekst i både personmarkedet, men ikke minst på bedriftsmarked. 

– Målt over 12 måneder er veksten på personmarkedet 3,7 prosent, og i bedriftsmarkedet 13,8 prosent. Ser vi på første kvartal isolert er veksten (annualisert) henholdsvis 2 og 6,4 prosent, sier Kræmer i en børsmelding. 

Egenkapitalavkastningen ble 17,8 prosent i kvartalet. Bankens kostnadsprosent ble 33,9 prosent i første kvartal, og ren kjernekapitaldekning var på 17 prosent. 

– Jeg er svært fornøyd med at vi vokser, samtidig som vi klarer å ta ned kostnadene våre. Kostnadene er 105 millioner lavere enn i fjerde kvartal i 2023. Bildet ellers er nokså likt det vi har sett de siste årene. Det nordnorske næringslivet går i all hovedsak godt. Konkurstallene er lave og det samme er ledighetstallene. I sum påvirker dette resultatene våre positivt, sier Kræmer. 

Regnskapsførte nedskrivninger og tap ble 36 millioner kroner i kvartalet, mot en tilbakeføring på 57 millioner kroner i samme periode året før. 

Banken har lenge hatt en kundeportefølje utenfor Nord-Norge, men etablerer nå et eget team som skal jobbe mot kunder utenfor landsdelen. 

– Vi ser at de tradisjonelle markedsområdene vannes ut. Dette skyldes at det aller meste i dag kan løses digitalt, noe som visker ut geografiske grenser. Vi har stadig henvendelser fra mennesker som skal kjøpe boliger lenger sør i landet, som ønsker å benytte oss som bank. Dette er både utflytta nordlendinger og mennesker uten tilknytning til Nord-Norge. Sparebank 1 Nord-Norge har konkurransedyktige vilkår, og vi tiltrekker oss spesielt oppmerksomhet rundt grønne lån. Vi har derfor etablert et eget team som skal betjene kunder utenfor landsdelen. På denne måten kan vi ta lønnsom vekst, uten å måtte etablere fysiske kontorer i sør, sier Kræmer. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også