Norges Bank vil flagge utsatt rentekutt

Sara Midtgaard vil fokusere på rentenesignalene under Norges Banks møte neste uke.
Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets | Foto: Handelsbanken
Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets | Foto: Handelsbanken

I en morgenkommentar fra Sara Midtgaard i Handelsbanken, forventer hun at Norges Bank ventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent i sitt kommende neste møte, i tråd med markedets og analytikernes forventninger. 

Fokuset vil i stedet være rettet mot signalene om fremtidige renteendringer. Det antas at sentralbanken vil indikere en utsatt tidslinje for det første rentekuttet, med mindre sannsynlighet for en reduksjon til høsten, i motsetning til tidligere signaler.

Den siste inflasjonsutviklingen viser en nedgang i kjerneinflasjonen, spesielt drevet av fallende priser på importerte konsumvarer. Dette kom som følge av svekkede globale prisimpulser. På den andre siden har inflasjonen på norskproduserte varer og tjenester økt, og er klart høyere enn importert inflasjon. 

Lønnsoppgjøret er dyrere enn det Norges Bank har lagt til grunn, og opprettholder kostnadspresset og prisøkningene på norskproduserte varer og tjenester. 

Realøkonomien har vist seg å være noe sterkere enn tidligere antatt, med stabil arbeidsledighet og marginal sysselsettingsvekst. Risikoen for en betydelig oppbremsing i økonomien er tonet.

Renteforventningene for Norge har økt mer enn forventningene til handelspartnerne, og selv om en gunstig renteforskjell vanligvis ville styrket kronen, har den i stedet svekket seg. Dette har ført til en økt risikopremie og en justering av rentebanen. 

Markedet priser inn muligheten for et rentekutt i desember, men det er også en risiko for at kronekursen svekkes ytterligere dersom Norges Bank fortsetter å signalisere et potensielt kutt i september.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også