Nordea-prognoser: – Lite som skriker rentekutt i år

Det er stor uenighet blant sjeføkonomene om første rentekutt vil skje dette året eller neste. Sjeføkonom i Nordea mener alt tyder på sistnevnte. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen sa tidligere i april at prognosene man hadde om et første rentekutt i desember, begynte å tyde på et kutt først neste år. 

Nye prognoser fra Nordea er tydelige på at rentekuttene vil drøye og ikke skje i år.

– Det er lite som skriker rentekutt, sier Kjetil Olsen til NRK, og fortsetter,

– Det kommer to rentekutt neste år, ett i første halvår og ett i andre halvår, og det er de rentekuttene vi får. Folk må regne med et høyere rentenivå fremover enn det vi har blitt vant med i løpet av det siste tiåret, sier Olsen.

Skyldes flere faktorer

Olsen forteller at vurderingen blant annet kommer av den høye prisveksten. Det har vært en nedgang på denne siden toppen i fjor, men den ligger fortsatt godt over Norges Bank sitt mål på to prosent. 

Lønnsveksten ligger an til å stige med over fem prosent for andre året på rad, noe som fører til et økt forbruk og dermed bidrar til å presse prisene opp. Videre legger han vekt på lav arbeidsledighet og en historisk svak kronekurs. 

Godt for norsk økonomi

At den høye renta er tyngende for privatpersoner er det ingen tvil om, men Olsen sier at det likevel er et godt tegn for den norske økonomien i sin helhet. 

– Arbeidsledigheten er veldig lav, og den kommer til å holde seg lav. Så alternativet kunne ha vært at det gikk dårlig i norsk økonomi, og at Norges Bank derfor måtte sette ned renten. Men slik vurderer vi ikke utsiktene for norsk økonomi, sier Kjetil Olsen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også