«Norges bankmarked domineres av én stor bank, noen store filialer av nordiske banker og de største regionssparebankene»

Konkurransen i det norske bankmarkedet virker, men det er flere trekk ved markedene som begrenser den, melder Finanstilsynet i ny rapport. 
NY RAPPORT: Avdelingsdirektør Per Mathis Kongsrud og seksjonssjef Thea Birkeland Kloster i Finanstilsynet. | Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NY RAPPORT: Avdelingsdirektør Per Mathis Kongsrud og seksjonssjef Thea Birkeland Kloster i Finanstilsynet. | Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Begrensningene skriver Finanstilsynet er at “Norges bankmarked domineres av én stor bank, noen store filialer av nordiske banker og de største regionssparebankene (...) og høye etableringskostnader”. 

Videre mener de bankenes bruk av produktpakker er en bidragsyter til lavere kundemobilitet. Dette kan se ut til å medføre svekket konkurranse om innskudd. Produktpakke er et krav om at kunden også benytter andre tjenester fra banken for å oppnå én gunstig tjeneste i banken, for eksempel boliglån. 

Finanstilsynet presenterer mulig forbud 

Finanstilsynet vil forby banker å stille vilkår om lønnskonto for at kunden skal oppnå en gunstig boliglånsrente. Videre skriver de at “det vil være naturlig å vurdere andre produktpakker som kan virke begrensende på konkurransen i bankmarkedet”. 

Andre tiltak 

Bank ID-portabilitet kan lette på kundemobiliteten, mener Finanstilsynet. Forslaget går ut på at det ikke vil være nødvendig med ny BankID avtale ved bankbytte. 

På en annen side mener de kontonummerportabilitet ikke verken er relevant for kundene, eller samfunnsøkonomisk gunstig. Dermed anbefaler de ikke en gjennomføring av et tiltak som stiller krav om dette. 

Rapporten ble utarbeidet i forbindelse med Finansdepartementet forespørsel om oversikt over konkurransesituasjonen i det norske bankmarkedet og eventuelle tiltak for å styrke kundemobilitet og konkurranse. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også