Økokrim: – MT-rapporter fra norske rapporteringspliktige økte med 20 prosent i 2023

Enheten for finansiell etterretning (EFE) ved Økokrim mottar stadig flere rapporter om mistenkelige forhold. I 2023 mottok de totalt 46 086 meldinger, av disse var over 22 000 fra utlandet. 
Sjef for Økokrim, Pål Lønseth. | Foto: Hanna Johre/NTB
Sjef for Økokrim, Pål Lønseth. | Foto: Hanna Johre/NTB

Det fremkommer av den ferske rapporten fra EFE. 

Økokrim-sjef, Pål Lønseth, mener det skyldes bedre bedre informasjonsutveksling med utlandet.

– Økningen skyldes blant annet en bedring i den internasjonale informasjonsutvekslingen, og et styrket europeisk samarbeid, sier Lønseth i en pressemelding.

I tillegg har norske rapporteringspliktige sendt inn 20 prosent flere MT-meldinger i 2023 enn året før. Blant disse er bankene den største rapporteringsgruppen.

Hvitvaskingsmetodene blir stadig mer komplekse og kreative

Ifølge EFE er hvitvaskingsmetodene som benyttes mer kompleks enn tildigere. Blant annet benyttes flere ledd og organiserte metoder for hvitvasking. Nye og flere betalingstjenester tas i bruk, og medlene plasseres i utlandet, i for eksempel eiendom eller verdigjenstander. Pengestrømmene kan fremstå som legitime og organiserte med bistand fra profesjonelle tilretteleggere.

Videre skriver Økokrim at «I tråd med den generelle trenden for 2023 erfarte EFE at også tilfanget av informasjon der rapporteringspliktige mistenker at forholdet kan være relatert til terrorfinansiering, økte, både fra norske rapporteringspliktige og internasjonale samarbeidende enheter».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også