Analytiker tror Handelsbanken vil gi opp personmarkedet

Misnøye i Handelsbankens ledelse i Stockholm over lav lønnsomhet i den norske virksomheten kan føre til at man selger seg ut av personmarkedet, mener analytiker Lars-Daniel Westby. 
SPEKULASJONER: Sparebank 1 Markets-analytiker tror utviklingen i Handelsbankens norske virksomhet taler for et utsalg av personmarkedet. På bildet: Handelsbankens hovedkontor i Stockholm. | Foto: Handelsbanken / PR
SPEKULASJONER: Sparebank 1 Markets-analytiker tror utviklingen i Handelsbankens norske virksomhet taler for et utsalg av personmarkedet. På bildet: Handelsbankens hovedkontor i Stockholm. | Foto: Handelsbanken / PR

I etterkant av at svenskeide Handelsbanken la fram fjorårstallene tidligere i februar oppsto spekulasjoner rundt bankens fremtid i Norge, og muligheten for at de kan komme til å selge seg ut av personmarkedet, ettersom egenkapitalavkastningen er klart svakest i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg er helt overbevist om at ledelsen i Stockholm vurderer det. Jeg er villig til å sette penger på at det vil skje, sier analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets til avisen..

Under fremleggelsen av resultatene kommenterte Handelsbankens nyopprykkede toppsjef, Michael Green, at de i Norge må se på strukturen av forretningen, slik at den kan komme ut med en bedre avkastning enn det banken har til nå. 

Analytiker i Sparebank 1 Markets, Lars-Daniel Westby, har studert utviklingen i kostnader og lønnsomhet for den norske virksomheten og er overbevist om at den taler for et nedsalg i personmarkedvirksomheten. På et konkret spørsmål om en kommentar til analysen fra Westby, svarer pressesjef Mats Olsson i Handelsbanken i Stockholm følgende til DN: 

– Vi avstår fra å uttale oss om spekulasjoner.

Etter at Handelsbanken la frem resultatet for fjerde kvartal, spurte FinansWatch Handelsbankens landsjef i Norge, Arild Andersen, om hvordan banken skulle sikre en tilfredsstillende lønnsomhet.

– I det norske markedet har vi hatt noen av landets mest fornøyde kunder, både i bedriftsmarkedet og privatmarkedet, og de aller mest fornøyde er de som har helheten hos oss – og opplever en personlig relasjon med oss. Så vi tror jo at vi gjør mye rett. Vi tror også at det vil gi oss den lønnsomheten og avkastningen vi sikter mot, svarte landsjefen da.

Handelsbanken rapportere en egenkapitalavkastning for den norske virksomheten på 8,7 prosent i fjerde kvartal og 9,5 prosent for året samlet. Avkastningen er beregnet ut fra «tildelt egenkapital».

Handelsbankens samlede egenkapitalavkastning var 15,2 prosent i fjerde kvartal og 15,9 prosent for året.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også