Finansforbundet mener det er riktig å utsette endringene i finansforetaksloven

Mener endringene kan gjøre egenkaptalbevisene til mindre attraktive investeringsinstrumenter. 
FORNØYD: Sjefsøkonom i Finansforbundet, Sven Eide, er fornød med utsettelsen.
FORNØYD: Sjefsøkonom i Finansforbundet, Sven Eide, er fornød med utsettelsen.

Stortingets finanskomité har gitt sin innstilling til Prop. 13 L, om foreslåtte endringer i finansforetaksloven. En av sakene var angående bestemmelser rundt utdeling fra utjevningsfondene til sparebankene, skriver Finansfokus

– Hvis man tar EBA sin kritikk på alvor, er det jo slik at det kan gjøre egenkapitalbevisene mindre attraktive som investeringsinstrumenter enn det de er i dag. EBAs utgangspunkt er at all egenkapital skal være likestilt både ved fordeling av utbytte og tap. De ser en skjevhet der egenkapitalbevisene vil ta en mindre andel av tapet, sier sjeføkonom Sven Eide til Finansfokus.

Det er den europeiske banktilsynsmyndigheten som mener at det må lovendringer til for at egenkapitalbevis fortsatt skal kunne godkjennes som ren kjernekapital hos bankene. 

Eide sier at det under denne prosessen har kommet frem en del endringer som gjør at endringene må utsettes. Noe han stiller seg bak. 

– At det ble en utsettelse er bra. Da får Sparebankutvalget gjøre den jobben det er satt til, og kan sette dette i en større kontekst. Det er langt mer hensiktsmessig enn å se på EBA-kritikken isolert. Om man derimot hadde valgt å gå for departementet sin variant der man kommer EBA i møte, tror jeg skadevirkningen ville vært begrenset. Forslaget var ikke den mest inngripende løsningen, og bankene ville over tid kunne bygget opp kapital.

– Dersom det kommer krav om at utjevningsfondet skal økes, kan det være et incentiv til å gå den veien flere sparebanker allerede har gjort, nemlig å bli en aksjesparebank. Her finnes det bare dårlige løsninger. Men det er også en dårlig løsning å ikke gjøre noe, da det er i strid med EU-regelverket. Som en del av EUs indre marked er Norge pliktet å følge reglene, men man må jo utforske mulighetsrommet her, og se på hva som er mulig innen rammene som er der, sier Eide.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også