Større tap og økte kostander drar Instabank ned etter rekord

Instabank leverer sterke tall for fjerde kvartal, men det tredje kvartalet står igjen som fjorårets beste.
VOKSER: Instabank har økt utlånsporteføljen med 28 prosen gjennom 2023.
VOKSER: Instabank har økt utlånsporteføljen med 28 prosen gjennom 2023.

Instabank leverer et resultat etter skatt på 25,2 millioner kroner for fjerde kvartal. Resultatet er noe svakere enn tredje kvartal, som så langt er bankens beste kvartal.

Banken rapporterer en egenkapitalavkastning for kvartalet på 11,8 prosent, ned fra 13,6 prosent i tredje kvartal.

Netto renteinntekter steg gjennom kvartalet og endte til slutt på 96,7 millioner kroner. Det er 6,5 millioner mer enn i tredje kvartal.

Når kvartalet likevel ender noe under det foregående, skyldes det økning i driftskostnadene og større avsetninger til tap.

Driftsutgiftene gikk fra 42,3 millioner kroner i tredje kvartal, til 45,7 millioner i fjerde kvartal, mens tap på lån økte fra 33,4 millioner til 46,6 millioner.

På årsbasis leverer Instabank en solid vekst. Netto renteinntekter endte på 359,8 millioner kroner, opp fra 319,7 året før. Det tilsvarer en vekst på 13 prosent. Resultat etter skatt endte på 100,9 millioner, opp fra 82,2 millioner i 2022.

Kraftig utlånsvekst

Bankens totale utlån til kundene økte med i underkant av 300 millioner fra tredje til fjerde kvartal i fjor, henholdsvis fra om lag 5,7 milliarder i tredje kvartal, til i underkant av 6 milliarder kroner i fjerde kvartal.

For året samlet økte utlån til kundene med 1,3 milliarder kroner. Det tilsvarer en vekst på 28 prosent.

Bolig og bedrift

Administrerende direktør Robert Berg sier i en børsmelding at han er svært fornøyde med resultatene vi leverte fjerde kvartal. 

– Vi har fulgt strategiene som er lagt, og møtt kundene med konkurransedyktige produkter og tjenester. Vi har sett sterk vekst både innen boliglån og SMB-lån, som er nøkkelområder for oss. Vårt resultat før skatt var 32,8 millioner kroner som er en forbedring på 10 prosent fra samme kvartal i 2022, sier Berg.

Til tross for Instabank-jubel etter et meget sterkt årsresultat, har ikke alt bare vært rosenrødt rundt banken den siste tiden. Oslo tingrett skal i løpet av de neste ukene legge frem en dom i tvistesaken mellom aksjonærene i Instabank og danske Lunar Bank. Saken gjelder oppkjøp av Instabank som gikk i vasken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også