Sparebank 1 SMN økte resultatet med nærmere en halv milliard i fjerde kvartal

Nå foreslår styret et rekordstort samfunnsutbytte på 860 millioner kroner. 
GRUNN TIL Å SMILE: Med en egenkapitalavkastning på 18,3 prosent i kvartalet, og en økning i resultat på nærmere en halv milliard, har konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson, god grunn til å trekke på smilebåndet.
GRUNN TIL Å SMILE: Med en egenkapitalavkastning på 18,3 prosent i kvartalet, og en økning i resultat på nærmere en halv milliard, har konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson, god grunn til å trekke på smilebåndet.

Sparebank 1 SMN oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 18,3 prosent i fjerde kvartal, opp 5,2 prosentpoeng fra 13,1 prosent i samme periode i 2022.

Banken fikk et resultat etter skatt på 1.247 millioner kroner i kvartalet, opp 479 millioner kroner, fra 768 millioner i fjerde kvartal 2022. 

SMN opplyser at det solide resultatet skyldes høye renteinntekter, men også en gevinst på 414 millioner kroner fra Sparebank 1 Markets sammenslåing med SR-banks og Sparebank 1 Nord-Norges Markets-virksomheter. 

Konsernets netto renteinntekter ble 1.312 millioner kroner, mot 961 millioner i samme periode året før. Konsernet hadde netto provisjons- og andre inntekter på 498 millioner kroner, mot 473 millioner året før.

– Godt fundament

– Året banken rundet 200 år har vært preget av svært høy aktivitet. Vi har fusjonert med SpareBank 1 Søre Sunnmøre, økt satsingen innenfor private banking, etablert virksomhet i Oslo og styrket mange av våre finanshus i Midt-Norge. I tillegg har vi inngått avtaler om tettere samarbeid med Eika-bankene om forsikring og kreditt. Investeringen legger et godt fundament for videre utvikling og lønnsom vekst, samtidig som vi er robuste nok til å tåle opp- og nedturer, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i en pressemelding. 

Regnskapsførte nedskrivninger og tap utgjorde 20 millioner i kvartalet, mot 19 millioner i 2022. 

Utlånsveksten de siste 12 månedene, inkludert utlån via kredittselskaper er 11,9 prosent. Totalt utlån ved utgangen av kvartalet var på 236,3 milliarder kroner. Innskuddsdekningen var på 56 prosent og ren kjernekapital var på 18,8 prosent.

Kostnadsprosenten ble 48 prosent i fjerde kvartal, opp fra 48 prosent i samme periode året før.

Vil betale ut rekordstort samfunnsutbytte

Banken viser til et foreløpig årsresultat på 3.688 millioner kroner i 2023. Egenkapitalavkastningen for året som helhet ble 14 prosent, mot bankens mål på 13 prosent. 

Bankens styre foreslår et utbytte på 12 kroner per egenkapitalbevis. I tillegg ønsker styret å betale ut 860 millioner kroner i samfunnsutbytte, som banken selv opplyser er rekord. 

– Når det går godt med regionen, går det godt for banken. Og når det går godt for banken, kommer det lokalsamfunn og frivillighet til gode gjennom økt samfunnsutbytte. Det er historisk å kunne bidra med nesten en milliard kroner tilbake til samfunnet fra overskuddet vårt i selve jubileumsåret, sier Janson. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også