Obos-banken med ny rekord tross underskudd i personmarkedet

Obos-banken lander et rekordsterkt resultat for 2023, men taper både penger og markedsandeler i personmarkedet.
KJENNER PÅ KONKURRANSEN: Administrerende direktør i Obos-banken Øistein Gamst Sandlie sier at kampen om kundene har tilspisset seg i året som har gått. | Foto: Nora Kielland
KJENNER PÅ KONKURRANSEN: Administrerende direktør i Obos-banken Øistein Gamst Sandlie sier at kampen om kundene har tilspisset seg i året som har gått. | Foto: Nora Kielland

Obos-banken avslutter 2023 med et resultat etter skatt på 120 millioner kroner, opp fra 75 millioner kroner i samme periode i 2022.

For 2023 samlet endte resultat før skatt på 384 millioner kroner, opp fra 255 millioner kroner i 2022.

Både kvartalsresultatet og årsresultatet er ny rekord for banken som kunne ferie 10-årsjubileum i fjor.

Egenkapitalavkastningen endte på henholdsvis 10,5 prosent for kvartalet og 8,6 prosent for året.

– Vi har en god vekst både på innskudd og utlån, og forventer videre vekst gjennom 2024, sier bankens administrerende direktør, Øistein Gamst Sandlie, i en pressmelding.

Han sier banken opplever at mange privatmarkedskunder nå er i spill i forbindelse med DNBs overtakelse av Sbanken. 

– Vi har større pågang av kunder enn noensinne, noe jeg tror vil være et viktig bidrag til at vi også kan vise til sterk vekst i året vi er inne i, sier Sandlie.

Underskudd og negativ utlånsvekst

Etter flere år med kraftig vekst i begge markedene, valgte ledelsen i Obos-banken for fire år siden – i 2020 – å prioritere forbedring av lønnsomheten i personmarkedet. I årene etter har veksten vært roligere, og flere ganger under snittet for markedet.

2023 ender med en negativ utlånsvekst til privatpersoner på 0,8 prosent, og i notene til kvartalsresultatet fremgår det at privatkundesegmentet har et underskudd i 2023 på 14 millioner kroner.

Samtidig er lønnsomheten i bedriftssegmentet – som består av lån til borettslag – høy. Med enn netto renteinntekt på 635 millioner kroner og et resultat før skatt på 506 millioner kroner leverer bedriftssegmentet en resultatgrad på 80 prosent.

Bedriftssegmentet noterer også utlånsvekst gjennom året på 13 prosent. Det totale utlånet for Obos-banken var ved utgangen av 2023 på 56.812 millioner kroner. Det er 9,1 prosent høyere enn ved utgangen av 2022.

Innskudd opp

På innskuddssiden vokser innskuddene både fra personkundene og bedriftskundene, men henholdsvis 6,2 prosent og 7,2 prosent. Ved utgangen av året hadde Obos-banken 25.678 millioner kroner i innskudd fra kundene.

Sandlie sier at kampen om kundene har tilspisset seg i året som har gått, og at økte renter har gjort folk mer bevisste på betingelsene sine.

– Derfor er det viktigere enn noen gang å være konkurransedyktige på betingelser, både på lån og innskudd. Det at vi opererer med åpne prislister, der det du ser er hva du får, mener vi også er en konkurransefordel.

Rekordhøye renteinntekter

I likhet med resten av bransjen drives Obos-bankens resultatfremgang først og fremst av en tydelig økning i netto renteinntekter. I fjerde kvartal fikk banken 239 millioner kroner i netto renteinntekter, opp fra 163 millioner i tilsvarende periode i fjor. For året samlet endte netto renteinntekter på 811 millioner kroner, mot 562 millioner i 2022.

Eiendomsmeglerne inn

I løpet av 2023 ble Obos Eiendomsmeglere fusjonert inn i Obos-banken. Megleravdelingen hadde ved årsslutt 59 ansatte og leverte et resultat før skatt på 4 millioner kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også