DNB leverer negativ utlånsvekst igjen

For andre kvartal på rad leverer DNB negativ utlånsvekst. 
Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

DNB taper igjen markedsandeler i lånemarkedet. Ved utgangen av fjerde kvartal hadde banken totalt 1.997 milliarder i utlån. Det er 17 milliarder mindre enn ved utgangen av tredje kvartal.

Utviklingen tilsvarer en nedgang i utlån på 0,86 prosent gjennom kvartalet. Trekker man linjene tilbake til tilsvarende periode i fjor, er den årlige utlånsveksten nå 1,83 prosent.

Svakere enn ventet

Utlånsveksten er svakere enn snittestimatet fra analytikerne som følger banken på forhånd ventet. På forhånd ventet analytikerne at samlet utlån skulle øke med 0,5 prosent. Dog var det enkelte analytikere som var skeptiske, og den mest negative ventet et fall i samlet utlån på 41 milliarder kroner.

18 prosent av DNBs utlån er i dag i annen valuta, og justert for kursendringer er DNBs utlånsvekst i kvartalet på minus 0,5 prosent.

Ser man på personmarkedet og bedriftsmarkedet, er personmarkedet ned med 4 milliarder og bedriftsmarkedet – justert for valutaeffekter – ned med 9 milliarder.

Taper markedsandeler

I takt med stadig høyere renter har også veksten i utlån bremset opp både for bedrifter og husholdningene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser likevel at veksten holder seg positiv. Ved utgangen av november var den årlige utlånsveksten at bankens samlede utlån ved utgangen av året til norske husholdninger og bedrifter (ikke-finansielle foretak) falt i november ned til 3,36 prosent. Legger man til grunn at utviklingen gjennom oktober og november forsatte gjennom desember, innebærer det at DNB taper markedsandeler i utlånsmarkedet.

DNB leverte et resultat etter skatt for fjerde kvartal på 9,4 milliarder kroner og en avkastning på egenkapitalen på 14,6 prosent.

Les mer: Rentefesten fortsatte for DNB i fjerde kvartal

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også