Gode resultater for internasjonale sanksjoner

DNB har intensivert arbeidet med internasjonale sanksjoner som følge av den geopolitiske uroen i verden.
OMFATTENDE ARBEID: Økende sanksjoneringer i verden gjør bankenes arbeid omfattende, melder DNB. | Foto: Pr/dnb
OMFATTENDE ARBEID: Økende sanksjoneringer i verden gjør bankenes arbeid omfattende, melder DNB. | Foto: Pr/dnb

– Arbeidet med sanksjoner er omfattende, men det virker. Det viser nedgangen i aktiviteten mot aktører som har havnet på sanksjonslistene, sier konstituert leder for Group AML, Terje Aleksander Fjeldvær.

I dag lanseres DNBs rapport «Finansiell sikkerhet i en usikker verden». Den skal øke bevisstheten rundt trusler og hendelser vi håndterer både mot konsernet selv, og mot kundene deres. Der står det blant annet om hvordan banken jobber opp mot internasjonale sanksjoner. Rapporten tar også for seg kundenes ansvar på dette området. 

– Det høye antallet grensekryssende transaksjoner som går gjennom DNB hver dag krever et omfattende elektronisk system for screening mot sanksjonslister. Vi bruker betydelige ressurser på dette arbeidet, sier Fjeldvær. 

I takt med at antallet listeføringer har økt, har også antallet saker som må vurderes og avklares økt. Kompleksiteten i sanksjonsregelverket har følgelig også økt de siste årene.

– Årene 2022 og 2023 har spesielt vært preget av sanksjoner som følge av krigen mot Ukraina. I dag er Russland verdens mest sanksjonerte land målt i antall listeføringer. Sammenliknet med 31.12.2021 har antall listeføringer økt svært kraftig. Det oppføres stadig nye personer og enheter på sanksjonslistene vedtatt av EU, USA, Storbritannia og andre land, opplyser Fjeldvær. 

Norske banker er underlagt flere sanksjonsregelverk dersom de bedriver internasjonal virksomhet. Antallet sanksjonerte personer, grupper og selskaper øker, og har spesielt tiltatt etter Russlands invasjon av Ukraina, melder DNB. Det medfører økt risiko for at det forsøkes gjennomført transaksjoner i DNB som er underlagt frysforpliktelse. 

– DNB hadde i utgangspunktet liten eksponering mot Russland i forkant av invasjonen av Ukraina. Eksponeringen har blitt ytterligere redusert i takt med at sanksjoner er innført mot landet. DNB ser også et markant fall i antall transaksjoner hos bedriftskundegrupper som tradisjonelt har hatt transaksjoner med Russland. Det er et godt bilde på at arbeidet med sanksjoner virker, fastslår Fjeldvær. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også