Har aldri rapportert flere AML-forhold enn i 2023

Banken melder om en kraftig økning rapportering av mistenkelige forhold til myndighetene i 2023. Det er særlig i bedriftssegmentet banken finner mistenkeligheter.
Leder for Group AML i DNB, Terje Aleksander Fjellvær, melder at banken aldri har sendt flere MT-meldinger til Økokrim. | Foto: Sebastian Holsen
Leder for Group AML i DNB, Terje Aleksander Fjellvær, melder at banken aldri har sendt flere MT-meldinger til Økokrim. | Foto: Sebastian Holsen

– Økningen skyldes større aktivitet hos kriminelle, men også at vi har bedre systemer for å fange opp saker. Blant annet har vi brukt store ressurser på digitale systemer, maskinlæring og nøkkelkompetanse for å kunne identifisere kriminalitet, sier konstituert leder for Group AML, Terje Aleksander Fjeldvær. 

I fjor rapporterte DNB om 2563 forhold til Økokrim, der det var mistanke om hvitvasking eller terrorfinansiering. Det er en økning på 37 prosent sammenlignet med 2022, og en fordobling siden 2020.

Tre årsaker til utviklingen

Årsakene til denne utviklingen mener banken skyldes tre årsker:

1. Sterk vekst innen visse kriminalitetsformer: Spesielt hvitvasking fra digitale bedragerier der vi har sett en fordobling hvert halvår siden 2020 

2. Mer effektiv transaksjonsmonitorering: I 2023 avdekket DNB 50 prosent flere saker gjennom transaksjonsmonitorering sammenlignet med i 2022.

3. Økt fokus og forståelse av hvitvasking: Sakene som rapporteres internt er relevante og en økende andel rapporteres videre til Enhet for Finansiell Etterretning (EFE).

– Den viktigste trusselen på hvitvaskingsområdet nå er hvitvasking av utbytte fra digitale bedragerier. I år beregner vi at mer enn 330 millioner kroner fra bedrageriutbytte vil bli forsøkt hvitvasket gjennom DNB, sier Fjeldvær.

Dobbelt så mange i bedriftssegmentet

DNB melder at de, sett mot antall kunder, rapporterte mer enn dobbelt så mange kunder i bedriftssegmentet som i personsegmentet. Dette skyldes at det er bedre egnet å hvitvaske midler gjennom en bedriftskonto (som for eksempel et gatekjøkken, bilvask og transportfirma), enn et ordinært personkundeforhold, opplyser banken.

– Organiserte kriminelle fremstår som mer profesjonaliserte og har tatt i bruk ny teknologi og profesjonelle medhjelpere. Det er utviklet et marked for kjøp og salg av spesialiserte kriminelle tjenester som benyttes for hvitvasking. Vi ser en økt kapabilitet og sterkere innvevning mot tradisjonelt næringsliv der organiserte kriminelle oppnår konkurransefordeler ved bruk av korrupsjon, skattesvindel og andre kriminelle metoder, sier Fjeldvær. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også