Finans Norge: Bank-konkurransen i Norge er spesielt sterk

I et svarbrev til Finansdepartementet konkluderer Finans Norge med at konkurransen i bankmarkedet er sterk og at det er enkelt å bytte bank i Norge. 
BANKBYTTE: – Det er viktig at kundene orienterer seg i bankmarkedet og bruker valgmulighetene de har, sier direktør for bank og kapitalmarked Erik Johansen i Finans Norge. | Foto: CF-Wesenberg
BANKBYTTE: – Det er viktig at kundene orienterer seg i bankmarkedet og bruker valgmulighetene de har, sier direktør for bank og kapitalmarked Erik Johansen i Finans Norge. | Foto: CF-Wesenberg

Finansdepartementet ba i et brev til Finans Norge, 22. september 2023, om innspill på flere punkter om konkurransen i bankmarkedet. I svarbrevet fra belyser Finans Norge en rekke faktorer av betydning for lønnsomheten og konkurransen i bankmarkedet; som at bankenes lønnsomhet har økt etter pandemien, bankenes innskuddsmargin har økt og at bankene har tilbakeført utlånstap fra pandemien. 

Lønnsomheten vil falle

Fremover venter markedsaktører og myndigheter at bankenes lønnsomhet vil falle etter hvert som utlånstapene øker og innskuddsmarginen avtar.

– Over tid er de norske bankenes lønnsomhet på nivå med lønnsomheten i foretak utenfor finanssektoren, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge, i en pressemelding. 

De norske bankene har automatisert og digitalisert store deler av driften, noe som har bidratt til at de er blant de mest kostnadseffektive bankene i Europa. Dette har kommet bankkundene til gode gjennom billigere og bedre banktjenester, ifølge Finans Norge. 

De mener også at konkurransen i det norske bankmarkedet er sterk. I en utredning av norsk banksektor har Menon Economics sammenliknet norsk banksektor med banksektorene i Sverige, Danmark, Finland og Nederland. 

«Samlet sett tyder utredningen på at konkurransen i det norske markedet er sterkere enn i sammenliknbare land,» skriver Finans Norge. 

– Viktig at kundene orienterer seg

Etter Finans Norges vurdering er det, av flere grunner, enkelt å bytte bank i Norge: De norske bankene har utviklet digitale løsninger som gjør bankbytter enda enklere og raskere, norske banker har samlet seg om bransjeregler som sikrer at bankene samhandler ved overføring av kundeforhold, og Norske bankkunder kan dessuten velge mellom et stort antall banker. 

– Det er viktig at kundene orienterer seg i bankmarkedet og bruker valgmulighetene de har. Flere lokale og regionale banker ønsker å ha utlån utover sitt geografiske kjerneområde, sier Johansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også