Prisveksten var 4,8 prosent i desember

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det høye mat- og drikkepriser, samt husleiepriser som bidrar til den kraftige tolvmånedersveksten. 
UENDRET: Tolvmånedersveksten i KPI var i desember lik som målingen i november.
UENDRET: Tolvmånedersveksten i KPI var i desember lik som målingen i november.

Statistisk sentralbyrå opplyser om at tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen i desember var 4,8 prosent. Dette er uendret fra tolvmånedersveksten som ble målt i november. KPI steg 0,1 prosent fra november til desember. 

– Fra november til desember var prisutviklingen for mange varer og tjenester ganske lik som vi så i samme periode året før. Det gjør at tolvmånedersveksten i KPI holder seg uendret fra forrige måned, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i Statistisk sentralbyrå, til byråets nettsider. 

Nedgang i kjerneinflasjonen

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og energivarer (KPI-JAE) steg med 0,2 prosent fra november til desember, som er noe lavere enn ved månedsskiftet i samme periode i 2022. Det gjør at tolvmånedersveksten i KPI-JAE var lavere i desember enn i november 2023. I desember var den 5,5 prosent, mens den i november var 5,8 prosent. 

Seniorstrateg i Nordea Markets, Dane Cekov, tror på lavere inflasjonstall i månedene som kommer, enn det sentralbanken har anslått. 

– Lavere matvarepriser, klær og annet bidro til nedgangen. Vi tror at lavere prisvekst på matvarer, pga priskrigen mellom butikkjedene, vil gi noe lavere inflasjonstall i månedene som kommer enn Norges Bank anslo i desember, skriver Cekov i en rapport etter tallene ble sluppet. 

Cekov skriver videre at markedet priser inn fem til seks rentekutt i år, der det første kommer i mars. Nordea Markets tror, med dagens tall i tankene, at det første rentekuttet ikke kommer før til høsten. 

– Vi ser det første rentekuttet i september 2024, mens sentralbanken varslet at første rentekutt skulle komme etter høsten, skriver han. 

Høy årsvekst

SSB har også beregnet årsveksten i KPI, ved å se på gjennomsnittet for årets tolv måneder, sett opp mot året før. Årsveksten i KPI i 2023 ble 5,5 prosent. 

Årsveksten i KPI-JAE var 6,2 prosent. Dette er ifølge SSB det høyeste tallet som noen gang har vært registrert for indeksen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også