Fusjonen av tre sparebanker godkjent av Finanstilsynet

Andebu Sparebank og Larvikbankens inntreden i Skagerrak Sparebank fikk tirsdag ettermiddag den nødvendige godkjennelsen av Finanstilsynet. 
FUSJONERER: Banksjefene i de tre fusjonerende bankene. Fra venstre: Børre Grovan i Andebu Sparebank, Jan Kleppe i Skagerrak Sparebank og Joachim Steinsett i Larvikbanken. | Foto: Jan Erling Kvisvik
FUSJONERER: Banksjefene i de tre fusjonerende bankene. Fra venstre: Børre Grovan i Andebu Sparebank, Jan Kleppe i Skagerrak Sparebank og Joachim Steinsett i Larvikbanken. | Foto: Jan Erling Kvisvik

Det var i november 2022 at styrene i de respektive bankene inngikk en intensjonsavtale om sammenslåing av bankene. I mars ga styrene sin tilslutning til å slå bankene sammen, og tirsdag ettermiddag kom det frem i en børsmelding at Skagerrak Sparebank, Andebu Sparebank og Larvikbanken fikk den nødvendige godkjennelsen fra Finanstilsynet til å slå seg sammen. 

Det opplyses også om at Finanstilsynet har gitt tillatelse til opprettelsen av Sparebankstiftelsen Andebu og Sparebankstiftelsen Larvik. 

Bankene venter at sammenslåingen vil bli gjennomført rundt 1. februar 2024. 

Forhøyet kapitalkrav

I tillatelsen har blitt stilt som vilkår at den sammenslåtte banken skal ha et forhøyet pilar 2-krav som utgjør 2,9 prosent av konsolidert beregningsgrunnlag. Det forhøyede kravet vil gjelde frem til Finanstilsynet har fastsatt et nytt pilar 2-krav. 

– Minstekravet skal oppfylles med minimum 56,25 prosent ren kjernekapital og minst 75 prosent kjernekapital. Kravet skal gjelde på konsolidert nivå, inkludert forholdsmessig konsolidering av samarbeidende gruppe. I tillegg uttaler Finanstilsynet at den sammenslåttes bankens kapitalkravsmargin bør utgjøre minst 1,5 prosent av risikovektet beregningsgrunnlag i pilar 1, og denne marginen skal| oppfylles med ren kjernekapital, skriver bankene i børsmeldingen. 

Vedtektsendring ble ikke godkjent

I forbindelse med sammenslåingen ble det foreslått vedtektsendringer om egenkapitalbeviseiernes representasjon i den sammenslåtte banken. Endringene innebar at de tre sparebankstiftelsene får rett til å velge ett medlem hver av totalt ni medlemmer som skal representere egenkapitalbeviseierne i generalforsamlingen. De seks gjenstående medlemmene skulle velges av de øvrige egenkapitalbeviseierne. 

Denne vedtektsendringen ble ikke godkjent av Finanstilsynet. 

– Bankene vil vurdere nærmere hvordan dette vil håndteres, skriver bankene. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også