Lave tap og mislighold for bankene i årets tre første kvartaler

Bankenes utlånstap per tredje kvartal var litt høyere enn i fjor, men fortsatt på lave niver, viser en ny rapport fra Finanstilsynet. 
LAVE NIVÅER: Finanstilsynets rapport om tap og mislighold i norske banker per tredje kvartal ble publisert mandag. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LAVE NIVÅER: Finanstilsynets rapport om tap og mislighold i norske banker per tredje kvartal ble publisert mandag. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mandag publiserte Finanstilsynet sin rapport om tap og mislighold i norske banker per tredje kvartal 2023. Finanstilsynet skriver på sine nettsider at bankenes tap og mislighold var på et lavt nivå i årets tre første kvartaler. 

– Alle indikatorer på kredittkvalitet i norske banker viser en flat eller positiv utvikling det siste året, til tross for at mange kunder har fått svekket sin finansielle stilling etter renteoppgangen, skriver Finanstilsynet, og henviser til tall fra rapporten: 

Tapsavsetninger i prosent av utlånsvolum var uendret fra samme periode i fjor. I personmarkedet var avsetningsgraden 0,3 prosent, og i bedriftsmarkedet var den 0,1 prosent. 

Ved utgangen av tredje kvartal utgjorde misligholdte utlån 1,3 prosent av det samlede utlånsvolumet, som er litt lavere enn i fjor. 

– Omfanget av betalingsmislighold har økt, mens andre misligholdte utlån har blitt redusert. Så langt i år har misligholdsandelen økt i flere næringer, herunder varehandel og bygg og anlegg. Misligholdet i bedriftsmarkedet er høyest i de mindre bankene, skriver Finanstilsynet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også