YS legger frem skisse for å holde på Finansforbundet

Hovedstyret i YS lover å gi Finansforbundet et direkte partsforhold og full råderett over sitt avtaleverk. Nå håper styret at Finansforbundet skrinlegger planene om å forlate organisasjonen.
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud

For noen uker tilbake ble det kjent at Finansforbundet vurderer å melde seg ut av hovedorganisasjonen YS. Bakgrunnen var at Finans Norge, som er Finansforbundets motpart på arbeidsgiversiden, ble medlem av NHO i 2022. Finansforbundet har vist til at YS-medlemskapet ville gjøre det vanskelig å videreføre det direkte partsforholdet med arbeidsgiverorganisasjonen. 

Hovedstyret i YS behandlet saken tirsdag og skal i følge en pressemelding fra organisasjonen ha vedtatt en løsning som sikrer Finansforbundet direkte partsforhold og full råderett over sitt avtaleverk. Dette skal innebære eierskap og forhandlingsrett på Finansforbundets avtaler. 

– Jeg håper Finansforbundet opprettholder medlemskapet i YS. Vi har nå kommet frem til en løsning som imøtekommer alle bekymringer hos Finansforbundet. Med denne avtalen er de helt fri i sitt avtaleforhold med Finans Norge, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud i en kommentar i pressemeldingen.

Har ikke fått respons ennå

Til FinansWatch forteller Skjæggerud at det var et enstemmig styre som stemte for løsningsforslaget, men at Finansforbundet selv ikke var med på behandlingen.

– De ønsket ikke å være med under forhandlingene av saken, og det har jeg forståelse for. Dette er et sentralt spørsmål for dem, og jeg forstår at de ikke ønsker å påvirke resten av hovedstyret i denne behandlingen.

– Har du fått noen respons fra Finansforbundet på forslaget?

– Jeg har ikke pratet med Finansforbundet ennå, men de er kjent med at vi ville kommunisere dette eksternt dersom dette ble resultatet. 

Avviser press

Skjæggerud sier at han mener resten av YS nå kommer Finansforbundet i møtet på organisasjonens behov.

– Jeg både tror og forventer at de vil legge YSs løsningsforslag på bordet under landsmøtet, og at dette møter behovene deres.

– Var det dette som måtte til for at Finansforbundet skule bli hørt internt i YS? Måtte de sette hardt mot hardt?

– Finansforbundet har ikke utøvd press på YS-fellesskapet. Jeg har oppfattet at de for tre uker siden konstaterte et faktum – slik de så det – og at det var en situasjon de måtte ta til landsmøtet.

Trepartssamarbeidet

Skjæggrud vil også gjerne understreke at Finansforbundet, dersom organisasjonen velger å være i YS, forblir en viktig del av trepartssamarbeidet.

Det man får til gjennom trepartssamarbeidet, er det som har betydning for norsk arbeidsliv. Og jeg er helt sikker på at Finansforbundet egentlig vil være en del av det. Men jeg forstår også at de har et behov for egen autonomi og kontroll over eget avtaleverk. Vi mener det nå er innfridd fullt ut.

YS er Norges har i dag 11 forbund med til sammen over 240 000 medlemmer.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også