Askim og Spydeberg Sparebank får millionbot fra Finanstilsynet

Askim og Spydeberg Sparebank er ilagt et overtredelsesgebyr på 9,5 millioner for brudd hvitvaskingsloven. Banken godtar boten.
AKSEPTERER OG BEKLAGER: Administrerende banksjef Emil Inversini sier Askim og Spydeberg Sparebank manglet tilstrekkelige rutiner og etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.
AKSEPTERER OG BEKLAGER: Administrerende banksjef Emil Inversini sier Askim og Spydeberg Sparebank manglet tilstrekkelige rutiner og etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.

– Vi erkjenner at vi ikke hadde tilstrekkelige rutiner og etterlevelse på et viktig område på tidspunktet da tilsynet ble gjennomført. Askim & Spydeberg Sparebank aksepterer gebyret vi har fått og beklager for de historiske manglene ved vår virksomhet. Slik skal det ikke være, og vi har siden våren 2022 iverksatt en rekke tiltak for å utbedre forholdene.

Det sier administrerende banksjef Emil Inversini iAskim & Spydeberg Sparebank i en pressemelding etter at banken nå har godtatt en bot på 9,5 millioner kroner fra Finanstilsynet for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven og tilhørende forskrifter. 

– Dette har vært en viktig intern prosess for banken som våre medarbeidere har tatt på største alvor. Vi er tilfredse med at Finanstilsynet også peker på en bedring i virksomheten i rapporten, sier Inversini.

Rapporten banksjefen nevner er ventet offentliggjort mandag ettermiddag. Ifølge banken vil det i rapporten bli konkludert med at banke har hatt mangelfull etterlevelse og rutiner på flere områder. Det påpekes videre på at hvitvaskingsområdet ikke har fått tilstrekkelig prioritet som følge av kapasitetsutfordringer. Enkelte av forholdene var knyttet til bankens bytte av bank-allianse, som på den tiden pågikk.

Banken skriver videre at de i etterkant av tilsynet har utarbeidet en handlingsplan for å sikre bedre rutiner og etterlevelse. Flesteparten av disse tiltakene er nå fullført. Blant annet har banken styrket seg innen virksomhetsstyring, AML, kreditt og etterlevelse, gjennom en betydelig økning i antall ansatte.

– Vi har lært av våre feil og innført robuste tiltak for å forhindre at lignende feil skjer igjen. Hele banken er involvert i det kontinuerlige arbeidet med å etterleve regelverket. Nå ser vi fremover, sier Inversini.

Banken har gjort en rekke endringer i ledelsen og styret siden tilsynet. Endringene innebærer blant annet nytt styre, administrerende banksjef og viseadministrerende banksjef. Banken har også ansatt ny leder for risk og compliance, og ny leder for anti-hvitvask og kredittkontroll.

– Banken var i en ekstraordinær situasjon i 2022 med mange endringer og ekstremt pressede ressurser. Det er ingen unnskyldning for manglende etterlevelse. Nå har vi gjennomført viktige tiltak som opprettholder og styrker tilliten til banken. Dette er et kontinuerlig arbeid som skal fortsette å være av høy prioritet for bankens styre, ledelse og medarbeidere, sier Øyvind Hurlen, styreleder i Askim & Spydeberg Sparebank.

Sparebanks skriver at internrevisor har vært involvert i oppfølging av iverksatte endringer siden stedlig tilsyn og har startet arbeidet med å gjennomgå tiltakene banken har iverksatt. De nevner også at overtredelsesgebyret ikke vil påvirke bankens soliditet. 

Banken skriver at de har god dialog med Finanstilsynet, som vil offentliggjøre tilsynsrapporten på sine nettsider ca kl 1630 i ettermiddag.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også