Sparebank 1 Gudbrandsdal sier forbrukerne garantert vil bli forsøkt svindlet før jul

I 2022 var det 23.048 anmeldte svindeltilfeller. 
Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

«Karin» og «Inger» jobber begge med antisvindel i Sparebank 1 Gudbrandsdal. Banken har en avdeling på rundt fem medarbeidere, i Gudbrandsdalen og i Lillehammer, som jobber spesielt med sikkerhet og forebygging av svindel. Av hensyn til sikkerhet og arbeidsmetoder jobber de under skjult identitet for offentligheten.

– Du kan være sikker på at du i løpet av tiden før jul blir forsøkt svindlet på en eller annen måte. Omfanget av voksende og forsøkene blir stadig mer utspekulerte, sier svindeljegerne til Gudbrandsdølen Dagningen.

De forteller at det er svindel over internett og telefon som blir stadig mer utbredt – og avansert. De nevner at Økokrim i juni i år kom med en rapport der de fastslår at omfanget av bedrageri nå er så stort, at det karakteriseres som et samfunnsproblem.

Svindeltapene i Norge relatert til bedrageri var i 2022, ifølge Økokrim, på over en halv milliard kroner. I samme år ble det innlevert 23.048 anmeldelser for bedrageri, skriver de videre. 

De sier at kunder i Sparebank 1 Gudbrandsdal er ikke mer utsatt for svindel enn andre bankkunder, men at alle banker i Norge opplever at omfanget av økonomisk svindel vokser, og nevner at noen ganger oppdager bankene svindelforsøkene mot kundene – mens andre ganger er bankkundens penger tapt for alltid. 

Særlig i store handelsperioder er det stort trykk på svindeljegerne.

– I alle disse handelsperiodene venter vi en stor økning av svindel, og alle kan være sikre på de i en eller annen form blir utsatt for et svindelforsøk. De kan komme i mange forskjellige varianter, sier «Inger».

Svindeljegeren «Inger» sier at alle nordmenn i løpet av november og desember trolig vil få en e-post, en SMS, en telefonoppringning, eller at man på nettet ser en falsk nettbutikk, en annonse eller en konkurranse – som er redskap i forsøket på svindle deg.

– Nye svindelmetoder dukker stadig opp, og kunstig intelligens har svindlere har vært raske til å ta i bruk. Bedrageriene utføres av organiserte kriminelle nettverk, med kunnskap og ressurser. Ofte er de et lite knepp foran politi og andre som jobber med å avdekke kriminelle metoder, sier «Inger».

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også