Norsk Folkehjelp anklager norske banker for å tjene penger på okkupasjon

Norsk Folkehjelp og Fagforbundets fornyer kritikken av norske banker som tilbyr aksjefond med investeringer i selskaper med virksomhet i de okkuperte palestinske områdene.
MÅLES: KLP Banken er blant bankene som kommer bedre ut i oversikten. I aksjefondene banken tilbyr har Norsk Folkehjelp og Fagforbundet kun funnet tre selskaper som står på listen.
MÅLES: KLP Banken er blant bankene som kommer bedre ut i oversikten. I aksjefondene banken tilbyr har Norsk Folkehjelp og Fagforbundet kun funnet tre selskaper som står på listen.

Det var tilbake i 2019 de to organisasjonene lanserte et eget nettsted og en app der bankkunder kan sjekke om banken deres tilbyr aksjefond med investeringer som kan knyttes til de okkuperte palestinske områdene.

De siste ukers oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza og Israel har igjen gitt nettstedet oppmerksomheten, og fredag fikk siden stor oppmerksomhet fra NRK.

På nettsiden har organisasjonene tatt utgangpunkt i en liste fra Who Profits, en organisasjon som kartlegger selskaper med aktivitet i de okkuperte palestinske områdene. Denne listen er for tiden på 468 selskaper, men Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har plukket ut 11 selskaper organisasjonene mener er knyttet til spesielt alvorlige eksempler på brudd på folkeretten.

På nettsiden oppfordrer de to organisasjonene bankkunder om å gi banken sin beskjed om at man er skuffet over at den tilbyr denne type fond. Siden er også satt opp med en funksjon der kunder kan sende inn e-post til de aktuelle bankene.

På nettsiden skriver organisasjonene at «også banker skal unngå å forårsake eller bidra til negativ innvirkning på menneskerettigheter.» Videre anklager organisasjonene norske banker for å tilby sparing i fond med selskaper som medvirket til brudd på folkeretten og menneskerettighetene.

«Selv om fondene noen ganger driftes av andre fondsforvaltere enn banken selv, har banken et ansvar å reagere og prøve å redusere den negative innvirkningen», heter det på siden.

Bruker andre lister

Fredag morgen intervjuet NRK rådgiver Andrew Preston i Norsk Folkehjelp om nettsiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØLGER AKSJEFONDENE: Rådgiver Andrew Preston i Norsk Folkehjelp følger opp norske banker og fondsforvaltere på deres plasseringer som kan knyttes til de okkuperte områdene. | Foto: Norsk Folkehjelp
FØLGER AKSJEFONDENE: Rådgiver Andrew Preston i Norsk Folkehjelp følger opp norske banker og fondsforvaltere på deres plasseringer som kan knyttes til de okkuperte områdene. | Foto: Norsk Folkehjelp
– Når norske fond eller norske banker plassere sparepengene våre i selskaper som dette, er vi indirekte med på å støtte opp under disse menneskerettighetsbruddene. Det ønsker vi å få en slutt på, sier Preston til NRK.

Informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, sier til NRK at han er glad for arbeidet til Norsk Folkehjelp og oversikten som er lagt frem.

– Dette er en personlig vurdering for hver enkelt av oss, derfor er jeg glad for oversikten Norsk Folkehjelp og Fagforbundet har laget, slik at norske forbrukere kan ta egne avgjørelser om hvor sparepengene våre skal gå, sier Staavi og legger til at norske banker allerede følger med på to andre lister som gir veiledning for selskaper man skal styre unna, nærmere bestemt EUs sanksjonsliste og Etikkrådets utelukkelseslisten for Oljefondet.

– Ingen av de elleve selskapene som listes opp i oversikten er nevnt i disse to listene som de fleste norske selskaper forholder seg til, sier Staavi til NRK.

Dette er ikke første gang Norsk Folkehjelp og Fagforbundet retter oppmerksomheten mot aksjefond med eierskap i selskaper med virksomhet i de okkuperte områdene. I 2012 publiserte de to organisasjonene en egen rapport om hvordan norske aksjefond og Oljefondet eide aksjer i selskaper med virksomhet i de okkuperte palestinske områdene. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også