Verftseier slo seg vrang under møte med banker - endte med utlånsstopp og konkurs

Den tidligere eieren kreves nå for 136 millioner kroner. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tilbake i 2020 skal den kroatiske verftseieren, Tomislav Debeljak, ha overtatt Kleven Verft i Ulsteinvik. Få måneder senere ble verftet slått konkurs etter at Debeljak skal, etter det som flere banker beskriver, ha oppført seg truende under et allmøte med både Nordea og Sparebank 1 Midt-Norge tilstede. Nylig gikk rettsaken mellom bostyrer og den tidligere veftseieren i Hordaland tingrett, ifølge Sunnmørsposten

Banksjef Rune Malvik i Sparebank 1 Midt-Norge, en av långiverne til verftet, var en av de som var tilstede på møtet. Han fortalte om et kaotisk møte, hvor Debeljak hadde uttalt at han på ingen måte hadde tenkt å innfri penger han til da hadde lånt. 

– Jeg har vært på mange møter i 35 år, men dette er det mest spesielle jeg har vært med på. Det er sjelden at kunder gjør det så klart at de ikke har tenkt å betale og at det er banken sitt problem, sa han. 

Også banksjef i Nordea, Torleiv Aasland, var på møtet. Heller ikke han var spesielt imponert. 

– Det var tidlig konfronterende fronter med påstander fra eier om at han var blitt lurt. Det var krass og amper stemning. Det tok av, og vi ble konfronterte med hvor dumme og udugelige vi var, sa Aasland. 

Han forklarte at han konkluderte med at han ikke ønsket å forholde seg til eieren, men også at han før møtet hadde intensjoner om å hjelpe bedriften med lån. 

Ingen av de fremmøtte bankene hjalp verftseier med lån, og konkursen var et faktum. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også