Norges Bank rører ikke motsyklisk kapitalbuffer

Norges Bank holder motsyklisk kapitalbuffer uendret på 2,5 prosent.
ENSTEMMIG KOMITÉ: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og resten av medlemmene Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet stemte alle for å holde motsyklisk kapitalbuffer uendret.
ENSTEMMIG KOMITÉ: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og resten av medlemmene Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet stemte alle for å holde motsyklisk kapitalbuffer uendret.

En enstemmig komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet har besluttet å holde Motsyklisk kapitalbuffer uendret, melder Norges Bank i en pressemelding.

I meldingen skriver komiteen at sårbarhetene i det norske finansielle systemet er lite endret det siste halvåret, men at det fortsatt er en forhøyet risiko for å disse sårbarhetene kan forsterke et økonomisk tilbakeslag.

«Dersom vi får et kraftig økonomisk tilbakeslag, kan utlånstapene bli så store at bankene får underskudd og må bruke av kapitalen de har bygd opp», skriver Norges Bank.

Finansilsynet har også offentliggjort sitt innspill til komiteen. Finanstilsynet mener motsyklisk kapitalbuffer bør blir stående på 2,5 prosent.

«Flere år med svært lave renter og god tilgang til kreditt har ført til høy gjeldsbelastning og høye eiendomspriser. Erfaringene tilsier at underliggende sårbarheter kan gi kriser i det finansielle systemet som kan komme brått, føre til stor uro i markedene og spre seg raskt mellom aktører, både nasjonalt og internasjonalt. Disse erfaringene understreker viktigheten av god soliditet i bankene», skriver finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud i sin vurdering.

Onsdag la Norges Bank også frem sin rapport om finansiell stabilitet. I rapporten fremgår det at Norges Bank mener faren for tap i bankene er blitt større.

Les mer: Norges Bank mener faren for tap i bankene er blitt større

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også