Nordea Markets tror boligmarkedet er svakere enn hva tallene viser

Sier at mye av problemene ligger i at selgere ikke ønsker å gå ned i pris på usolgte boliger. 
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Etter at de ferske boligtallene ble offentliggjort, sier Kjetil Olsen, sjefsøkonom i Nordea Markets, sier til DN at han tar tallene med en klype salt. 

Tallene viser at det nesten er 20.000 usolgte bruktboliger på landsbasis. Et tall som er det høyeste siden 2009. 

– Jeg tror boligmarkedet er svakere enn dette. Prisbildet nå preges veldig av at mange velger å ikke selge, sier Olsen, og peker på et høyt antall usolgte boliger.

– Så langt virker det ikke som om nok er villige til å gå ned til prisene der kjøperne er. Da blir prisstatistikken kanskje litt skeiv i forhold til den faktiske realiteten.

Han sier også at han ikke tror at Norges Bank vektlegger boligtallene noe særlig i sine analyser når de fastsetter renten. 

– De har ikke hatt noe stort fall inne i sine prognoser heller, så vidt jeg ser. Jeg tror dette hverken veier den eller andre veien for beslutningen de skal ta i desember. Det er prisvekst og kronekurs som er de to viktige variablene og følge med på frem mot desembermøtet.

Olsen har tidligere uttalt at renten på ingen måte er på vei nedover. Om den så skal det, så vil det komme som et sjokk.

– Da må verden ramle sammen, sa han da. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også