Sparebanken Øst nær dobling av bunnlinjen

Rekordhøye renteinntekter og positive verdiendringer sørger for at Sparebanken Øst leverer en resultatvekst på 94 prosent i tredje kvartal.
FORNØYD SJEF: Administrerende direktør i Sparebanken Øst, Pål Strand, drar også nytt av økte renter og leverer kraftig resultatvekst. | Foto: Elin Eike Worren / Sparebanken Øst
FORNØYD SJEF: Administrerende direktør i Sparebanken Øst, Pål Strand, drar også nytt av økte renter og leverer kraftig resultatvekst. | Foto: Elin Eike Worren / Sparebanken Øst

Sparebanken Øst leverer et resultat på 119,5 millioner kroner i tredje kvartal. Det er 57,8 millioner, eller 94 prosent, mer enn i tilsvarende periode i fjor.

Resultatet gir banken en egenkapitalrentabilitet på 9,98 prosent i perioden, og ligger dermed over bankens langsiktige avkastningsmål på 9 prosent.

I kvartalsberetningen skriver styret at banken er «meget fornøyd med resultatutviklingen sett i lys av bankens soliditet samt at banken benytter standardmetoden for beregning av kapitalvekter».

Rekordhøye renteinntekter

Netto renteinntekter øker med 37,5 millioner kroner sammenlignet med tredje kvartal i fjor og ender på 214 millioner. Det er høyeste registrerte rentenetto i løpet av et kvartal noensinne for banken.

Rentenettoen i prosent av bankens forvaltningskapital var 1,89 prosent i kvartalet. Banken oppgir at det med virkning fra august ble gjennomført renteøkning i store deler av bankens utlånsportefølje. Det er også besluttet ytterligere renteøkninger, og disse vil få effekt fra siste halvdel av oktober og fra begynnelsen av desember.

Lånte ut mer

I en periode der flere andre banker har levert negativ utlånsvekst, leverer Sparebanken Øst en vekst gjennom kvartalet på 0,31 prosent. 

Sparebanken Øst hadde ved utgangen av tredje kvartal 37,4 milliarder kroner utlånt til kundene, 89,5 prosent av dette er i personmarkedet.

Banken melder om «svært lave» tap på utlån og også et lavt nivå på mislighold. Banken har en ren kjernekapitaldekning på 19,87 prosent.

Positive verdiendringer

I tredje kvartal i fjor dro negative verdiendringer ned resultatet. I år er det motsatt. Verdiendringene ga en regnskapsgevinst på 8,7 millioner kroner i kvartalet, noe som tilsvarer en forbedring på 40,8 millioner kroner sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Banken får også resultateffekter på 11,4 millioner kroner for bankes eierpost i Frende.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også