Nordea melder om vekst i utlån tross krevende tider

– Mange må ta grep for å tilpasse seg en tøffere hverdag, sier administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset. 
Adm. dir. Snorre Storset i Nordea Norge. | Foto: Nordea / PR
Adm. dir. Snorre Storset i Nordea Norge. | Foto: Nordea / PR

I tredje kvartal økte Nordeas utlån i Norge til 814 milliarder kroner, en økning på 4 prosent gjennom det siste året. Både bedrifter og husholdningene står bak veksten. 

– Mange merker nå at vi har fått en ny økonomi, og det er noe som treffer de aller fleste av oss. Deler av næringslivet opplever fall i etterspørsel, mens andre fortsatt driver svært godt. Norske husholdninger har begynt å dempe forbruket, og vi merker at det er flere som tar kontakt for råd om egen økonomi, sier Storset.

Nordea økte utlån til bedrifter med 9 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor til 266 milliarder kroner. Veksten i tredje kvartal er på 6,8 prosent annualisert.

Ser man på veksten gjennom kvartalet, så endte den på 0,7 prosent. 

– Vi tar markedsandeler både i bedrifts- og privatmarkedet, og ønsker mange nye kunder velkommen. Oppkjøpet av Danske Bank vil gjøre oss til en tøffere konkurrent i det norske markedet, sier Storset.

Nordea har som kjent gjort et oppkjøp av Danske Bank sin personmarkedsportefølje, en avtale som forventes at skal effektueres mot slutten av 2024. 

Nordea fikk 1.368 nye bedriftskunder i løpet av tredje kvartal. Avsetninger til tap på utlån endte på 54 millioner kroner i tredje kvartal.

Økte innskudd og sparing hos husholdningene

Utlån til privatkunder øker til 389 milliarder kroner. Veksten har dempet seg gjennom året, og i tredje kvartal var veksten 1,3 prosent annualisert. Det er fortsatt stor pågang etter finansieringsbevis fra kunder, men boligmarkedet viser tegn til lavere aktivitet og fallende priser. 

– Vi ser tydelige tegn til fallende priser på tvers av landet. Samtidig er det pågang etter mindre leiligheter og i sentrumsnære områder. Mange tar kontakt og ønsker å forstå hvilke muligheter de har til å kjøpe bolig uten å ta for stor risiko, sier Storset.

Til tross for at mange opplever økte priser og en mer krevende økonomi, har samlet innskudd fra husholdninger økt med 3 milliarder kroner i løpet av kvartalet. Hittil i år har innskudd fra privatpersoner økt med 5,4 prosent.

– Vi har bevisst prioritert å gi konkurransedyktige betingelser på sparekonto, og ser god tilstrømming av innskudd. Flere velger å binde renten på innskudd hvor man kan få over 5 prosent for sparepengene, og så ser vi god etterspørsel etter andre høyrentekontoer, sier Storset. 

Nordea fikk 14.020 nye privatkunder i løpet av andre kvartal. 

God etterspørsel etter fondssparing

Det har vært god etterspørsel etter sparing i fond. Hittil i år har Nordea hatt nettokjøp av fondsandeler til 6,1 milliarder kroner, mens tredje kvartal endte med netto salg på 726 millioner kroner. Forvaltningskapitalen falt gjennom kvartalet fra 234,8 til 230 milliarder kroner som følge av markedssvingninger.

– Vi ser at fokus på sparing holder seg godt, til tross for at mange har fått mindre å rutte med i hverdagen. Det å forsøke å sette til side midler og holde seg til en langsiktig plan vil erfaringsmessig betale seg godt i det lange løp, sier Storset.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også