DNB øker tapsavsetningene med en milliard kroner

DNB leverer rekordhøye renteinntekter og løfter resultatet med over 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig jekker banken opp forventningene til fremtidige tap. 
Konsernsjef, Kjerstin Braathen i DNB. | Foto: PR/DNB
Konsernsjef, Kjerstin Braathen i DNB. | Foto: PR/DNB

DNB oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 16,3 prosent i tredje kvartal 2023, opp 2,7 prosentpoeng fra 13,6 prosent i samme periode i 2022.

Banken oppnådde et resultat etter skatt på 10.142 millioner kroner i tredje kvartal 2023, opp fra 7.733 millioner kroner i samme periode i fjor. Det tilsvarer en vekst på 31,2 prosent sammenlignet med tredje kvartal 2022. 

Konsernets netto renteinntekter ble 15.718 millioner kroner, mot 12.253 millioner i fjor. 

– Vi har nå historisk lave marginer på boliglån, men økte marginer på innskudd, noe som er normalt i en situasjon der rentenivået stiger, sier konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen i en børsmelding. 

Regnskapsførte nedskrivninger og tap utgjorde 937 millioner i tredje kvartal, mot en tilbakeføring på 148 millioner i fjor. 851 millioner av dette er knyttet til bedriftsmarkedet. Det er spesielt i boligbygg DNB skrur opp avsetningene, men også næringseiendom og olje og gass får økte avsetninger. 

– Inntektene fra andre kundeaktiviteter enn utlån var høyere enn i noe annet tidligere tredje kvartal, noe som reflekterer fortsatt god aktivitet i norsk økonomi, skriver DNB. 

Konsernet hadde andre driftsinntekter på 5.252 millioner kroner, mot 3.867 millioner i fjor. 

Utlånsveksten de siste 12 månedene er 2,8 prosent. Totalt utlån ved utgangen av kvartalet var på 2.014.715 millioner kroner. Innskuddsdekningen var på 75,2 prosent og ren kjernekapital var på 18,3 prosent.

Samlet utlånsmargin er oppgitt til 1,87 prosent, mot 1,50 prosent på samme tidspunkt i fjor. Utlånsmarginen på boliglån er oppgitt til 0,39 prosent og 2,19 prosent i bedriftsmarkedet. 

Innskuddsmarginene er henholdsvis 2,51 prosent i personmarkedet og 0,79 prosent i bedriftsmarkedet. 

Bankens kostnadsprosent ble 32,7 prosent i tredje kvartal, ned fra 38,9 prosent i samme periode i fjor.

– Resultatene er sterke i alle kundesegmenter, og bidraget er særlig stort fra bedriftsmarkedet og den internasjonale virksomheten. De gode resultatene bidrar til at banken over tid kan støtte privat- og bedriftskunder, med alt fra boliglån og finansiering av oppstartsbedrifter, til investeringer i det grønne skiftet, skriver banken. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også