Finanstilsynet om Aurskog Sparebanks utlånsvekst utenfor eget markedsområde: – Mer krevende å fange opp kunder med betalingsproblemer

Tilsynets uttrykte bekymring i tilsynsrapporten er en god bekymring, mener banksjef Evy Ann Hagen. 
TILSYN: – Finanstilsynet skal sjekke at vi har kontroll og at vi kjenner markedet vi går inn. Det er en god bekymring, sier banksjef Evy Ann Hagen. | Foto: Aurskog sparebank
TILSYN: – Finanstilsynet skal sjekke at vi har kontroll og at vi kjenner markedet vi går inn. Det er en god bekymring, sier banksjef Evy Ann Hagen. | Foto: Aurskog sparebank

I en tilsynsrapport oppsummerer Finanstilsynet stedlig tilsyn i Aurskog Sparebank i desember 2022 skriver Finanstilsynet følgende: 

«Høy utlånsvekst utenfor bankens naturlige markedsområde vil kunne gjøre det mer krevende for banken å fange opp og håndtere kunder som får (betalings) problemer, og stiller økte krav til organisasjonen,» skriver de i sin ferske tilsynsrapport og peker på at lokalbanken ikke nødvendigvis kjenner forholdene utenfor egen region så godt som de må:

«Banken kan ha et svakere grunnlag for å vurdere risiko og misligholdssannsynlighet for kunder utenfor markedsområdet (...) banken må ta høyde for dette i sine vurderinger.» 

Banksjef Evy Ann Hagen sier til Romerikes Blad at hun kan forstå Finanstilsynets bekymring, men er samtidig klar på at det ikke er noen fare.

– Finanstilsynet skal sjekke at vi har kontroll og at vi kjenner markedet vi går inn. Det er en god bekymring. Vi er også opptatt av det. Men at vi har kunder med adresse utenfor lokalmarkedet vårt er rett og sett et resultat av at vi følger kundene våre. Når ungdommene reiser ut fra vårt område skal de fortsatt kunne ha boliglånet sitt hos oss. Dette er kunder vi kjenner, sier Hagen, og legger til at det samme gjelder bedriftskunder. 

– Tallene våre viser at vi har god kontroll på risikoen, sier hun. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også