Forbrukerrådet: De største bankene hever innskuddsrenten langt mindre enn utlånsrenten

Forbrukerrådet har analysert hvordan fire av Norges største banker tilpasser rentene sine etter sentralbanken. 
Forbrukerrådet har sett på hvordan de største bankene justerer innskudds- og utlånsrenten. På bildet: Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet. | Foto: John Trygve Tollefsen
Forbrukerrådet har sett på hvordan de største bankene justerer innskudds- og utlånsrenten. På bildet: Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet. | Foto: John Trygve Tollefsen

For omtrent en måned siden satte Norges Bank opp styringsrenten til 4,25 prosent, som er det høyeste nivået siden november 2008. På spørsmål fra E24 har Forbrukerrådet analysert hvordan DNB, Nordea, Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Nord-Norge har tilpasset seg Norges Banks rentehevinger i mars, mai, juni og august.

Analysen viser at de fire bankene i snitt justerte utlånsrentene 90 til 100 prosent av renteøkningen fra Norges Bank. Innskuddsrenten har ikke fulgt samme takten. 

– I de tre innskuddsproduktene fra Sparebank 1 Nord-Norge som inngår i analysen har innskuddsrentene bare økt med 49 prosent av de 1,25 prosentpoengene som sentralbanken har økt styringsrenten med, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til E24, og legger til at Nordea i starten av perioden justerte innskuddsrentene lite, men har økt disse etter renteendringen i august. 

Forbrukerrådet har også sett på hvor lang tid bankene i snitt bruker på å justere rentene etter sentralbankens renteendringer. I snitt brukte bankene fire arbeidsdager på å øke renten på nye boliglån, mens de på innskuddsrente brukte 34 dager i gjennomsnitt, ifølge Forbrukerrådet.

– Sparebank 1 SR-Bank fremstår som den av de fire bankene i utvalget som bruker lengst tid på å justere innskuddsrentene. Banken har ennå ikke tilpasset vilkårene for innskuddskundene etter renteendringen fra 18. august, sier fagdirektøren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også