Betalingsrapport: 40 prosent bruker aldri kontanter

Mobilbetaling er nå den nest mest foretrukne betalingsmetoden, viser Nets nye betalingsrapport. 
KONTANTER PÅ VEI UT: – Dette er spesielt bemerkelsesverdige tall hvor både Norge og Sverige må være høyest i verden, sier Kjetil Eckhoff Skeie, salgsdirektør Nets Norge. | Foto: Nets
KONTANTER PÅ VEI UT: – Dette er spesielt bemerkelsesverdige tall hvor både Norge og Sverige må være høyest i verden, sier Kjetil Eckhoff Skeie, salgsdirektør Nets Norge. | Foto: Nets

Ifølge Nets Nordic Payment Report 2023, som undersøker hvordan vi i Norden liker å betale for varer og tjenester, bruker fire av ti nordmenn bruker ikke kontanter i fysiske butikker. 

– Vi har i Norden gått fra å ha lommebøker stappfulle av cash, til lommebøker uten kontanter, og nå i økende grad ingen fysisk lommebok i det hele tatt. Dette er spesielt bemerkelsesverdige tall hvor både Norge og Sverige må være høyest i verden, sier Kjetil Eckhoff Skeie, salgsdirektør Nets Norge.

Tydelig trend

Trenden er tydelig, og har pågått over flere år. I fjorårets undersøkelse av Nets Nordic Payment Report oppga omtrent 25 prosent av nordmenn at de aldri bruker kontanter som betalingsmåte. I år er det nå hele 40 prosent, som er like etter Sverige, hvor 46 prosent oppgir at de aldri bruker kontanter. 

Det er verdt å merke seg at det ikke er noen stor forskjell mellom de yngste (18-29 år) og de eldste (+65 år) nordmennene, hvor begge gruppene ligger på 40 prosent. Av de få som foretrekker kontanter, som bare er et par prosent, gjør nesten halvparten dette fordi de synes det er viktig at kontanter skal overleve som betalingsform.

Flere betaler med mobilen

Samtidig har mobilbetaling overtatt andreplassen som nordmenns foretrukne betalingsmåte. Rundt én av ti foretrekker denne betalingsformen i fysiske butikker. Vipps er den klart mest foretrukne mobilløsningen, mens Apple Pay øker mest.

Rundt én av fem nordmenn bruker aldri mobilbetaling, noe som er lavere enn i Sverige og Danmark. 

Stort sett alle nordmenn bruker kort. Infrastrukturen for kortbruk er i Norge og Norden den mest utbredte i verden hvor nesten alle betalingsterminaler kan ta imot kontaktløse betalinger.

– Tidligere var andelen kontaktløse betalinger (tæpping) i Norge mye lavere enn hos våre naboland, men den har økt veldig i Norge de siste årene, godt hjulpet av korona-epidemien, står det i rapporten. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også