Norges Bank øker kronesalget – men krona styrker seg

Norges Bank øker kronesalget med nye 100 millioner kroner til 1,2 milliarder kroner daglig i oktober. Men krona går motstrøms og styrker seg fredag formiddag.
NTB

– Isolert sett kunne denne økingen ha bidratt til å svekke krona, men det er flere krefter som spiller inn i dag. Det har ført til at kronekursen har styrket seg på morgenkvisten og fortsetter å styrke seg utover formiddagen, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

Han venter at oljesektoren vil betale mer skatt i oktober enn den utskrevne skatten som følge av høyere energipriser. Det reflekterer at oljeselskapene tidligere har økt sine kronekjøp, noe som har bidratt til å styrke kronen, ifølge Aamdal.

Fredag kom også nye tall for registrert arbeidsledighet som viser at arbeidsmarkedet fortsatt holder seg nokså sterkt, påpeker han.

Et daglig valutakjøp for 1,2 milliarder kroner er litt under anslagene til DNB, som ventet et kronesalg på 1,3 milliarder. Det tredje måned på rad at sentralbanken øker kronesalget, fra 1 milliard kroner i august via 1,1 milliarder kroner i september.

Neppe stor innvirkning

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken påpeker overfor E24 at økningen i oktober nok var i tråd med forventningene i markedet og innenfor det markedet allerede har tatt høyde for.

Pengene vil bli brukt til å overføre utenlandsk valuta til oljefondet. Det må ikke forveksles med valutaintervensjon, som betyr at sentralbanken selger kroner for å påvirke kronekursen.

– Alt annet likt gir det mer tilførsel av kroner i markedet, men effekten på kronen er nok relativt liten, sier han til E24.

Økt kronesalg i oktober er ingen «game changer», fastslår Nordea Markets. Økt kronesalg fra den norske staten sammenfaller med økt kronekjøp fra petroleumssektoren, slik også Aamdal påpeker.

En liten økning i kronesalget vi derfor ha liten innvirkning på kronekursen, konkluderer seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets,

Banktjeneste for staten

Valutahandel er en del av banktjenestene Norges Bank yter til staten.

Den norske stat har inntekter fra petroleumsvirksomheten i både kroner og utenlandsk valuta. En del av disse inntektene blir hvert år brukt til å dekke underskuddet i statsbudsjettet – det vi i budsjettsammenheng vanligvis kaller oljepengebruken.

– På oppdrag fra Finansdepartementet gjennomfører Norges Bank de nødvendige valutatransaksjonene knyttet til bruken av petroleumsinntekter over statsbudsjettet og til sparing i Statens pensjonsfond utland, skriver sentralbanken i en pressemelding om kronesalget.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også