DNB frykter ikke kollaps i næringseiendomsmarkedet – har lånt ut 240 milliarder

Analytikere på sin side mener at det begynner å slå sprekker. 
Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB
Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB

Etter at Kapital publiserte listen over de 400 rikeste personene i Norge, viser tall at formuene til investorene som opererer innen eiendom, sunket med drastiske 100 milliarder kroner, fra 440 milliarder kroner i 2021, til 340 milliarder kroner i 2022. 

Dette betyr at porteføljen til de rikeste innen eiendom har sunket 100 milliarder kroner i verdi. Verst har det gått ut over Ivar Tollefsen som har et verdifall på cirka 30 milliarder kroner. 

Administrerende direktør i Collier, Håvard A. Nustad, forteller Kapital at de opplever en del henvendelser om salg av næringseiendom grunnet økte renter og verdifall på eiendommene. 

– Hvis vi ser på de transaksjonene som har vært, så kan du jo si at yielden har gått opp med 50 til 100 punkter, i hvert fall. Men samtidig er det mange som har opplevd økning i leieprisene, og det kompenserer noe. Men at vi allerede har sett et verdifall på 10 til 20 prosent – i enkelte tilfeller mer – det kan vi slå fast, sier han. 

Selv med utlån på 240 milliarder kroner til næringseiendomsmarkedet, sier DNB at de ikke frykter en kollaps. 

Konserndirektør for bedriftsmarkedet, Harald Serck-Hanssen, sier at summen kun utgjør 20 prosent av bedriftsmarkedet til banken og at porteføljen er stabil. 

– Det utgjør i underkant av 10 prosent av bankens totale utlån – noe som er rett under snittet sammenlignet med andre nordiske banker – og rundt 20 prosent av utlån i bedriftsmarkedet isolert. Andel næringseiendom i bedriftsporteføljen har for vår del holdt seg stabilt i mange år, sier Serck-Hanssen.

Han legger til at de likevel følger nøye med. 

– Vi følger likevel utviklingen i næringseiendomsmarkedet tett og har gode dialoger med våre kunder. Vår kredittgivning er basert på at selskapene har en solid og forutsigbar kontantstrøm, samt langsiktig og industrielt eierskap, og vi vurderer restverdier og eiendommenes omsettelighet nøye. I takt med fallende rente og yieldnivåer senere år har vi også redusert belåningsgradene. 

Investeringsdirektør pensjonskassen PKH, Pål Ringholm, mener at det står dårligere til med markedet enn investorene ønsker å innrømme. 

– Eiendomsinvestorene kan sitte der med pokeransikt og late som det ikke har skjedd noe. De har også betydelige incitamenter til å late som ingenting har skjedd. Derfor er næringseiendom akkurat nå et «bluffers game», mener Pål Ringholm.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også