Finanstilsynet: Betydelig nedgang i bankenes utlånsvekst

Norske bankers utlånsvekst har gått betydelig ned mens egenkapitalavkastningen er gått opp.
Direktør for Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Direktør for Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Norske bankers samlede egenkapitalavkastning var 14,6 prosent i første halvår 2023, som var 3,1 prosentpoeng høyere enn ett år tidligere. Hovedforklaringen på lønnsomhetsforbedringen var høyere netto renteinntekter, det skriver Finanstilsynet i Resultatrapport for finansforetak 1. halvår 2023.

– Selv med en svak økning er tap på utlån fremdeles lave, og tilsvarte 0,08 prosent av utlån for bankene samlet. Misligholdte lån utgjorde 1,3 prosent av utlånsvolumet, skriver tilsynet.

Utlånsveksten til kunder gikk betydelig ned fra første til andre kvartal i år, til en tolvmånedersvekst på 6,4 prosent ved utgangen av første halvår. Reduksjonen i utlånsvekst skyldtes lavere vekst både til bedrifts- og personkunder.

Foretakene i Finanstilsynets kartlegging av forbrukslån hadde 3,2 prosent høyere utlånsvolum til norske kunder enn ett år tidligere, justert for salg av porteføljer. Tap på utlån tilsvarte 2,2 prosent av utlån, som var på nivå med fjoråret. 

– Andelen misligholdte forbrukslån til norske kunder var 6,7 prosent av utlånsvolumet ved utgangen av første halvår 2023. Over lengre tid har foretak som yter forbrukslån solgt betydelige volum med misligholdte lån til porteføljekjøpsforetak. Inkluderes misligholdte lån som ligger i slike foretak, er nær 30 prosent av usikret kreditt til norske kunder misligholdt. Denne andelen har vært stabil de siste par årene, skriver tilsynet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også