Sparebanken Vest økte resultatet med 220 millioner i andre kvartal

Regionbanken på Vestlandet senket kostnadsprosenten med 6 prosentpoeng og økte utlånene med 12,5 prosent.
Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest. | Foto: Eivind Senneset.
Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest. | Foto: Eivind Senneset.

Sparebanken Vest oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 15,1 prosent i andre kvartal 2023, opp 3,0 prosentpoeng fra 12,1 prosent i samme periode i 2022.

Den allianseuavhengige regionbanken oppnådde et resultat etter skatt på 787 millioner kroner, opp fra 567 millioner kroner i fjor.

Konsernets netto renteinntekter ble 1232 millioner kroner, mot 930 millioner i fjor. Konsernet hadde andre driftsinntekter på 274 millioner kroner, mot 229 millioner i fjor.

– Andre kvartal kjennetegnes av solid bankdrift. Rentenetto og andre inntekter er forbedret, og tapene er fortsatt moderate. Kostnadene vokser i takt med den generelle konsumprisutviklingen. Banken har en solid kapitalbase. Utsiktene for resten av 2023 er imidlertid fortsatt usikre. Krig i Europa, høy inflasjon, svak kronekurs, høyere renter og høye lønnsoppgjør preger markedet, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest i en børsmelding. 

Regnskapsførte nedskrivninger og tap utgjorde 29 millioner i andre kvartal, mot 19 millioner i fjor. 

Utlånsveksten de siste 12 månedene er 12,5 prosent. Totalt utlån ved utgangen av kvartalet var på 241.078 millioner kroner. Innskuddsdekningen var på 51,5 prosent og ren kjernekapital var på 18,6 prosent.

– Veksten i utlån til personkunder er sterkt drevet av utviklingen i mobilbankkonseptet Bulder. Allerede i juli måned nådde Bulder målet for året på 36 milliarder kroner i utlån. Veksten i personmarkedsdivisjonen i Sparebanken Vest følger i større grad den generelle markedsutviklingen, sier Kjerpeseth. 

Rentenettoen utgjør 1,73 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital, mot 1,49 prosent på samme tidspunkt i fjor.

Sparebanken Vests kostnadsprosent ble 30,2 prosent i andre kvartal, ned fra 36,6 prosent i samme periode i fjor.

Første halvår

Fasit i regnskapene etter første halvår var et resultat etter skatt på 1657 millioner kroner, opp fra 1322 millioner i samme periode i fjor. 

Netto renteinntekter økte til 2407 millioner fra 1817 millioner. Netto andre driftsinntekter falt til 526 millioner fra 601 millioner. 

Rengskapsførte tap, inkludert avsetninger, i første halvår ble 62 millioner kroner, en økning på 148 prosent fra samme tid i fjor. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også