Disse bankene kom best og verst ut i Innlandet

I årets første kvartal leverer de fleste bankene i Innlandet både en tilfredsstillende egenkapitalavkastning og utlånsvekst. 
Moskogen i Moelv | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Moskogen i Moelv | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
av TEST TEST

Det er totalt ni banker i Innlandet, inklusive Sparebank 1 Østlandet som ikke blir tatt med i denne gjennomgangen fordi det er en regionbank. Det ligger en tabelloversikt over alle bankene og tilhørende nøkkeltall i bunnen av artikkelen.

Sammenliknet med andre regioner er det forholdsvis små forskjeller i egenkapitalavkastningen til bankene i innlandet. Odal Sparebank kommer dårligst ut av perioden med en EK-avkastning på 5,9 prosent. Det er tett i toppen på egenkapitalavkastningen da fire av bankene har en avkastning på mellom 9 og 10 prosent, men periodens vinner er Tolga-Os Sparebank med en avkastning på 9,95.

Totens Sparebank har periodens beste resultat etter skatt på 58,572 millioner. 

Utlånsvekst og rentenetto

Utlånsveksten for de siste 12 månedene ligger for alle bankene mellom 2 og 10 prosent, der Tolga-Os Sparebank hadde i perioden høyest utlånsvekst på 9,87 prosent. 

Etnedal Sparebank befinner seg i andre enden med en utlånsvekst på 2,07 prosent. Banken har også en av periodens høyeste kostnadsprosenter på 53,68, men Grue Sparebank er høyest på 59,8 prosent. Etnedal Sparebank skriver i sin kvartalsrapport at banken «styrer mot en moderat utlånsvekst i 2023, i sammenheng med et ønske om å bedre bankens kapitaldekning.»

Alle lokalbankene i regionen har en rentenetto mellom 2 og 3 prosent. Etnedal Sparebank har periodens høyeste rentenetto på 2,8 prosent, og Sparebank 1 Gudbrandsdalen har den laveste på 2,16 prosent. 

Sparebanken 1 Østlandet

Hvis Sparebanken 1 Østlandet hadde vært med i sammenlikningen ville de hatt periodens høyeste egenkapitalavkastning på 13,9 prosent, og den laveste rentenettoen på 2,04 prosent. Bankens utlånsvekst er på 7 prosent, og det er kun to andre banker som hadde en lavere utlånsvekst enn Sparebanken 1 Østlandet i perioden. 

Bankens utlån i perioden var på 190 287 millioner kroner og er i overkant av 5 ganger så stor som de andre bankenes utlån til sammen. 

Sparebanken 1 Østlandet har en lav kostnadsprosent på 39,9 prosent, og blir kun slått av Totens Sparebank med 0,9 prosentpoeng. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også