Kredinor: Bekymret for småbarnsfamilier etter renteøkningene

Inkassoselskapet ser en tydelig sammenheng mellom renteøkning og økende antall inkassosaker blant yngre personer. 
ØKER: – Brevet mange nordmenn har fått fra banken i sommer forteller om en boliglånsrente på over 5 prosent. Da begynner det virkelig å bli vanskelig, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor. | Foto: Kredinor
ØKER: – Brevet mange nordmenn har fått fra banken i sommer forteller om en boliglånsrente på over 5 prosent. Da begynner det virkelig å bli vanskelig, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor. | Foto: Kredinor

Bankene har de siste ukene sendt ut melding om at boliglånsrenten settes opp, og i går ble det lagt frem nye tall som viser rekordhøy kjerneinflasjon. 

– Vi er mest bekymret for småbarnsfamiliene, spesielt de som nylig har kjøpt bolig eller etablert familie. For aldersgruppen under 33 år ser vi en økning på 15–20 prosent sammenlignet med fjoråret når det gjelder inkassosaker, og dette har åpenbart en sammenheng med prisvekst og stadig høyere rente, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor, i en pressemelding. 

Større saker til inkasso

I juni satte Norge opp styringsrenten til 3,75 prosent, en økning som vil ha full effekt i august. 

– Brevet mange nordmenn har fått fra banken i sommer forteller om en boliglånsrente på over 5 prosent. Da begynner det virkelig å bli vanskelig, sier Nysteen, og legger til at de oppfordrer kunder med betalingsproblemer til å ta kontakt med dem så raskt som mulig. 

Generelt sett har Kredinor observert en moderat økning i inkassosaker mot privatpersoner, med en økning på 4 prosent i antall saker eller 10 prosent målt i pengebeløp.

– Trenden er at det er større saker som går til inkasso. Dette skyldes at det er flere tilfeller av mislighold av boliglån og billån, sier Nysteen.

Visse grupper bekymrer

Blant personer over 60 år har det faktisk vært en nedgang, noe som ifølge inkassosjefen skyldes at denne gruppen har lavere gjeldsnivå. 

– Vi må huske at vi kommer fra en periode med lave inkassotall, så inkassoøkningen i Norge er ikke dramatisk. Samtidig er det grunn til bekymring for visse grupper, og her peker barnefamilier med gjeld seg ut, sier Nysteen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også