Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache justerte også rentebanen fremover, men understreker at prognosene er usikre. Styringsrenten er nå 3,75 prosent. 
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. | Foto: Heiko Junge / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. | Foto: Heiko Junge / NTB

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. 

«Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i august», skriver sentralbanken i en pressemelding.

– Dersom vi ikke hever renten, kan priser og lønninger fortsette å stige raskt, og inflasjonen bite seg fast. Da kan det bli mer kostbart å få prisveksten ned igjen, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Prognosen for styringsrenten, den såkalte rentebanen, er justert opp til 4,25 prosent i løpet av høsten, som vil gi en utlånsrente på boliglån rundt 5,5 prosent. 

Rentekomiteen i Norges Bank sier det fremdeles knytter seg en del usikkerhet til rentebanen. Man har ennå ikke sett de fulle effektene av rentehevingene som allerede er kommet og man venter på å se hvordan forbruket til husholdningene utvikler seg gjennom sommeren. 

Det er også avgjørende å se hvordan kronekursen utvikler seg mot sentrale valutaer før man vurdere videre renteheving eller -kutt. 

«Dersom inflasjonen avtar raskere eller vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi, kan renten bli lavere enn vi nå ser for oss», skriver rentekomiteen i pressemeldingen.

Uendret kredittilgang

Norges Bank skriver i Pengepolitisk rapport 2/23, som ble lagt ut sammen med rentebeslutningen at kredittilgangen for norske banker og husholdninger fremdeles er god. Sentralbanken baserer seg her på rapporten Finansiell stabilitet 2023 - 1. halvår, som ble publisert i mai. 

«Uroen rundt enkelte utenlandskebanker i mars ga ikke store utslag i finansieringsforholdene for norskebanker og finansforetak», konkluderer Norges Bank i Pengepolitisk rapport.

Kredittpraksisen i bankene har vært uendret hittil i år, etter å ha blitt strammet inn litt i andre halvår av 2022. Det gjelder både husholdninger og virksomheter, med unntak av næringseiendom hvor praksisen har blitt strammet inn de siste tre kvartalene.

«Utsiktene for eiendomsprisene er mer usikre enn normalt, og bankenesstore eksponering mot næringseiendom er en viktig sårbarhet i detnorske finansielle systemet», skriver Norges Bank i rapporten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også