Fire banker skal være interesserte i Danske Banks personkunder

Danske Banks personkunder er fortsatt i spill, til tross for at over halvparten av dem venter på et nytt medlemstilbud fra Handelsbanken. (Oppdatert)
Illustrasjonsbilde. Banker som er interesserte i år kjøpe Danske Banks personkunder må ta med i betraktningen at en stor del av kundene forsvinner til andre banker både før og etter et eventuelt salg. | Foto: Anders Holst Pedersen
Illustrasjonsbilde. Banker som er interesserte i år kjøpe Danske Banks personkunder må ta med i betraktningen at en stor del av kundene forsvinner til andre banker både før og etter et eventuelt salg. | Foto: Anders Holst Pedersen

Oppdartert 09:33: Lagt til avsnitt om Noba Bank og ytterligere informasjon fra Børsen. 

Danske Bank meldte for to uker siden at de vil selge personmarkedsvirksomheten sin i Norge. Personkunder med et lånevolum på rundt 200 milliarder kroner er til salgs. Flere analytikere antyder en pris rundt 9 milliarder kroner for porteføljen. 

Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg skal kilder med kjennskap til prosessen ha sagt at Handelsbanken, Nordea og DNB er interessert i å overta kundene, skriver Finansavisen

Ifølge den danske avisen Børsen, som også siterer Bloomberg, er det Nordea og Handelsbanken som leder an i prosessen. 

Ingen av de tre bankene ønsker å kommentere saken.

Noba Bank

I Børsens artikkel nevnes også den kapitalfondseide bankgruppen Noba Bank. Noba Bank-konsernet eier tre banker, Nordax Bank, Bank Norwegian og Svensk Hypotekspension. 

I Norge er Nordax kjent som en forbrukslåns- og forbrukerkreditttilbyder. Men i hjemlandet Sverige tilbyr banken også boliglån og sparetjenester. Dersom Noba skulle ende opp med å kjøpe porteføljen må de enten opprette en ny bank med konsesjon i Norge, opprette en filial av Nordax i Norge med konsesjon til å tilby boliglån eller utvide produktporteføljen til Bank Norwegian til å inkludere boliglån. Også i det siste tilfellet vil det være snakk om en filial av en svensk bank, rent juridisk og forretningsmessig.

Over halvparten i spill

Etter hva FinansWatch erfarer er «over halvparten» av Danske Banks personkunder i Norge tilknyttet en av medlemsorganisasjonene Danske Bank har avtale med. Disse kundene har hatt en avtalebasert, lavere rente i banken enn ordinære kunder. 

Da avtalen sist ble fornyet sist sommer anslo Danske Bank at utlånsvolumet avtalen representerte var rundt 140 milliarder kroner. 

I forrige uke ble det kjent at de to største organisasjonene, Akademikerne Pluss og Tekna, har tegnet ny avtale med Handelsbanken fra nyttår. 

Dermed må en kjøper av kundeporteføljen ta med i betraktningen at en stor del av kundene vil være mobile når detaljene i den nye avtalen blir kjent.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også