Aksjonærene presser danske bank – vil ha salg av privatkundene i Norge

Tunge investorer stiller spørsmål om salg av privatkundevirksomheten i Norge og Sverige.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Onsdag legger Danske bank frem sin nye strategi. Banken har lagt hvitvaskingssakene og saken om overinnkreving av inkasso bak seg, og flere store aksjonærer har signalisert at de forventer at banken nå legger mer ambisiøse planer enn bare å bli mer lønnsomme. 

Ifølge den danske næringslivsavisen Børsen er et grep som definitivt vil glede aksjonærene, at Danske Bank selger personkundene i Norge og Sverige. 

I tillegg er det ventet at Danske bank-sjef Carsten Egeriis vil stadfeste bankens ambisjon om å være den ledende banken for store og mellomstore danske bedrifter, i tillegg til en plan for å snu den negative utviklingen i det danske privatmarkedet. 

Store aksjonærer som ATP og Akademikerpensjon har utfordret Egeriis til å tenke nytt. På bankens generalforsamling i mars, spurte ATP rett ut om Danske bank er tjent med å være «alt for alle i alle land».

– Sett med aksjonærenes øyne vil det beste budskapet fra Egeriis være at banken ikke bare vil fokusere på de nordiske bedriftskundene og det danske hjemmemarkedet, men også at man vil begynne på en prosess med å selge unna privatkundene i Norge og Sverige, skriver Børsen

Danske Bank oppgir i sin kvartalsrapport for første kvartal at de har en markedsandel av utlån på 6,1 prosent i Norge. Utlån til personmarkedet er på 198 milliarder kroner og utlån til bedriftsmarkedet er 80 milliarder, ifølge konsernets egne tall.

I april i år ble det klart at Danske Bank trakk seg ut av Tønsberg, Larvik, Sandefjord og Levanger.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også