Sterk utlånsvekst for Sparebanken Vest i første kvartal

Sparebanken Vest fortsetter å levere sterk lønnsomhet, men også de må se nedskrivningene på lån øke fra fjoråret. 
Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest. | Foto: Eivind Senneset
Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest. | Foto: Eivind Senneset

Sparebanken Vest oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 17,0 prosent i første kvartal 2023, opp 0,5 prosentpoeng fra 16,5 prosent i samme periode i 2022. Ser man på avkastningen korrigert for kundeutbytte og finansresultat ble EK-avkastningen 14,3 prosent.

Banken oppnådde et resultat etter skatt på 870 millioner kroner, opp fra 756 millioner kroner i fjor.

– Sparebanken Vest er en robust og ambisiøs 200-åring. Vi står støtt som alliansefri bank og skal fortsette å bygge en bank som er godt rustet for vekst i framtiden. Gjennom jubileumsåret vil vi styrke vår unike samfunnsposisjon på Vestlandet gjennom tildelinger til lag, foreninger, frivillighet og prosjekter for omstilling, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i en pressemelding.

Han kommenterer videre at et langsiktig mål om 13 prosent egenkapitalavkastning over tid setter store krav til videre utvikling av banken i en tid hvor rammebetingelsene er i betydelig endring. Og trakk frem veksten i mobilbankkonseptet Bulder.

– Det er gledelig at Bulder-konseptet fortsetter å trekke inn nye kunder i personsegmentet. Siden vi introduserte Bulder i slutten av 2019, har vi kontinuerlig videreutviklet konseptet. Gjennom å utvide trakten for kunder og produkter er ambisjonen å fortsette veksten fremover, sier Kjerpeseth.

Konsernets netto renteinntekter ble 1175 millioner kroner, mot 887 millioner i fjor. Konsernet hadde andre driftsinntekter på 252 millioner kroner, mot 372 millioner i fjor.

Regnskapsførte nedskrivninger og tap utgjorde kr 33 millioner i første kvartal, mot 6 millioner i fjor. 

Utlånsveksten de siste 12 månedene er 12,2 prosent. Totalt utlån ved utgangen av kvartalet var på 232,1 milliarder kroner. Innskuddsdekningen var på 50,0 prosent og ren kjernekapital var på 18,4 prosent.

Rentenetto utgjør 1,73 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital, mot 1,48 prosent på samme tidspunkt i fjor.

Banken sin kostnadsprosent ble 32,0 prosent i første kvartal, ned fra 32,4 prosent i samme periode i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også