DNB økte lønnsomheten med 3,5 prosent i første kvartal

Norges største bank gjorde et byks i inntekter og lønnsomhet i årets første kvartal. 
Konsernsjef Kjerstin Braathen (t.v.) og finansdirektør Ida Lerner i DNB legger torsdag frem resultatene for første kvartal. | Foto: Stig Fiksdal
Konsernsjef Kjerstin Braathen (t.v.) og finansdirektør Ida Lerner i DNB legger torsdag frem resultatene for første kvartal. | Foto: Stig Fiksdal

DNB oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 17,2 prosent i første kvartal 2023, opp 3,5 prosentpoeng fra 13,7 prosent i samme periode i 2022.

Konsernet oppnådde et resultat etter skatt på 10.472 millioner kroner, opp fra 7647 millioner kroner i fjor.

– Jeg er glad for at det er mange kunder som velger oss, og at vi vokser både i person- og bedriftsmarkedet. De siste 12 månedene har vi en utlånsvekst på over seks prosent, og det er vi godt fornøyd med. Bak tallene våre ligger det tusenvis av gode kundesamtaler om investeringer og nye arbeidsplasser, og med de som har kjøpt seg ny bolig eller sin første bil, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i en pressemelding.

Konsernets netto renteinntekter ble 14.600 millioner kroner, mot 10.445 millioner i fjor. Konsernet hadde andre driftsinntekter på 5936 millioner kroner, mot 4695 millioner i fjor.

– Flere kunder enn før tar kontakt med oss for rådgivning rundt sin økonomi. Vi ser at antall spareavtaler og månedlig sparebeløp øker, og at kundene er mer bevisst omkring plassering av sparepengene for å oppnå høyest mulig avkastning. Anerkjennelsen vi fikk i form av at Morningstar kåret oss til beste fondsselskap blir lagt merke til, og det har også vært en kraftig vekst i antall kunder som ønsker å få sin kapital aktivt forvaltet hos oss, sier Braathen.

Regnskapsførte nedskrivninger og tap ble 79 millioner kroner og utgjorde 0,02 prosent av utlånsvolumet, mot 0,14 millioner i fjor. 

Utlånsveksten det siste kvartalet er 0,6 prosent. Totalt utlån ved utgangen av kvartalet var på 2.009.017 millioner kroner. Innskuddsdekningen var på 34,0 prosent og ren kjernekapital var på 18,6 prosent.

Netto rentemargin ble 1,78 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital.

DNB sin kostnadsprosent ble 34,0 prosent i første kvartal, ned fra 38,5 prosent i samme periode i fjor.

Lavere innskuddsmargin

Ved årsslutt i 2022 hadde DNB en innskuddsmargin på 1,31 prosent, som er svært høyt. Etter første kvartal er nivået fortsatt det nest høyeste de siste tre årene, men sank til 1,14 prosent. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også