Credit Suisses regnskap viser fremdeles kunde- og kapitalflukt

Sveitsiske myndigheters inngripen i problemene til Credit Suisse, og hastesalget til konkurrenten UBS, har ikke demmet helt opp for problemene. 
Crerdit Suisses kunde- og kapitalflukt stoppet ikke opp etter at banken ble solgt til UBS med hjelp av myndighetene. | Foto: Sebastian Holsen
Crerdit Suisses kunde- og kapitalflukt stoppet ikke opp etter at banken ble solgt til UBS med hjelp av myndighetene. | Foto: Sebastian Holsen
FinansWatch Danmark/Marketwire

Credit Suisses regnskap for første kvartal vitner om fortsatt kundeflukt fra den tidligere sveitsiske storbanken, som etter mye tumulter ble overtatt av rivalen UBS den 19. mars, med støtte fra de sveitsiske myndighetene.

Totalt trakk Credit Suisses kunder midler for netto 61,2 milliarder sveitsiske franc, eller 465 milliarder kroner, ut av banken i første kvartal, og selv om kapitalflukten er blitt dempet i den senere tid, er det ennå ikke helt stopp. Dette fremgår av regnskapet for første kvartal.

I andre halvdel av mars 2023 opplevde Credit Suisse betydelige kontantuttak.

«Kundeinnskudd falt med 67 milliarder sveitsiske franc i første kvartal. Denne kapitalutstrømningen, som var mest akutt i dagene umiddelbart før og etter kunngjøringen av fusjonen, har stabilisert seg til mye lavere nivåer, men er ennå ikke snudd den 24. april 2023», skriver Credit Suisse.

Bankens bunnlinje viser et overskudd på 12,4 milliarder sveitsiske franc, men det gjenspeiler blant annet en nedskrivning av et av bankens obligasjonslån på 15 milliarder sveitsiske franc til null.

Det justerte resultatet ble et underskudd før skatt på 1,3 milliarder sveitsiske franc.

Sammenslåing

Credit Suisse vil nå arbeide tett sammen med UBS for å sikre at sammenslåingen gjennomføres i henhold til planene.

Som ledd i avtalen mottar Credit Suisse-aksjonærene 1 aksje i UBS for 22,48 aksjer i Credit Suisse. Det tilsvarer ifølge UBS den gang en pris på 0,76 sveitsiske franc, eller 3 milliarder sveitsiske franc for Credit Suisse.

Obligasjonseierne, som hadde stilt ansvarlige lån til disposisjon, måtte derimot se hele sine lån gå tapt, noe som skapte en del oppstyr i mars. Dette skyldes at beslutningen brøt med den tapsrekkefølgen ved konkurs, hvor aksjonærene står først for når tapene skal svelges, og obligasjonseierne først deretter må ta sine tap.

Av regnskapet mandag morgen fremgår det også at et mindre oppkjøp av investeringsbanken Klein Group fra begynnelsen av februar avlyses.

Credit Suisse stengte fredag 0,9 prosent lavere i 0,79 sveitsiske franc.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også