Tiltaler i Estland kan være godt nytt for Thomas Borgen

Grundigheten bak hvitvaskingsvirksomheten seks tidligere Danske Bank-ansatte er tiltalt for å ha gjennomført i Estland kan styrke den tidligere toppledelsen i banken i søksmålene mot dem. 
Nordmann og tidligere konsernsjef i Danske Bank, Thomas Borgen. | Foto: Jonas Olufson
Nordmann og tidligere konsernsjef i Danske Bank, Thomas Borgen. | Foto: Jonas Olufson

Denne uken skrev FinansWatch at seks tidligere ansatte i Danske Bank i Estland er tiltalt for å ha hvitvasket milliarder av kroner mens de jobbet i bankens estiske filial. 

De ansatte skal ha opprettet en egen virksomhet for hvitvaskingen for å skjule den fra sin arbeidsgiver. Dette kan være godt nytt for tidligere konsernsjef, norske Thomas Borgen, som stadig er anklaget for å ha forsømt sin plikt ved å ikke avdekke hvitvaskingen.

– Jeg har aldri vært i tvil om at en gruppe medarbeider utnyttet den estiske banken som sin egen plattform for å drive opportunistisk virksomhet for egen vinning. Jeg har stadig stått fast ved at Danske Bank ikke er en kriminell organisasjon, men en virksomhet som har blitt utnyttet til noe ulovlig av en gruppe dårlige egg i et hjørne, sier bankforsker Lars Krull ved Aalborg Universitet til borsen.dk.

Borgen ble i fjor frikjent i tingretten i et gruppesøksmål mot ham personlig, anført av misfornøyde investorer. Saken er anket til dansk lagmannsrett. 

Borgen har hele tiden hevdet at det ikke var naturlig at han som konsernsjef i et stort konsern hadde detaljert informasjon om alt som foregikk i den relativt lille estiske filialen. 

– Man kan aldri gardere seg mot ekte, koordinert svindel. Men man kan etablere rutiner og ta forholdsregler som gjør det nesten umulig. Det er dette compliance og tilsyn går ut på, sier Krull. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også