Advokater etterlyser garantier etter Credit Suisse-krisen

Sveitsiske myndigheter hasteendret regelverket for å prioritere aksjonærer over obligasjonseiere da Credit Suisse havnet i trøbbel. En lignende situasjon er lite aktuell i Norge.
Illustrasjonsbilde. Krisen i Credit Suisse har allerede fått finansielle ringvirkninger i Norge. | Foto: Sebastian Holsen
Illustrasjonsbilde. Krisen i Credit Suisse har allerede fått finansielle ringvirkninger i Norge. | Foto: Sebastian Holsen

Da den sveitsiske storbanken Credit Suisse havnet i trøbbel gjorde sveitsiske myndigheter noen endringer som gjorde at eierne av T1-fondsobligasjoner i banken mistet pengene sine, mens aksjonærenes tap ble begrenset. Det er motsatt rekkefølge av normal prosedyre. 

Hele situasjonen rundt Credit Suisse, og amerikanske Silicon Valley Bank, har økt finansieringsprisene til norske banker i obligasjonsmarkedet. Det presser marginene og kan føre til økt priskonkurranse på utlån. Nå ønsker et par norske advokater at Finanstilsynet kommer på banen for å hindre at norske fondsobligasjoner blir priset for høyt.

– Etter vårt syn burde Finanstilsynet gått ut med en tilsvarende melding som det ECB og EBA (European Banking Authority) har gjort. Det ville kunne styrket tilliten til norske fondsobligasjoner i utlandet, og kanskje bidra til lavere finansieringskostnader for norske banker fremover, sier advokat Markus Nilssen i Bahr til DN.

Finanstilsynet svarer avisen at de i en lignende situasjon vil følge loven som gjelder. 

Norges finansforetakslov følger den europeiske og sier at det er kjernekapitalen som skal lide tap først, før aksjonærene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også