Frykter lav innskuddsgaranti kan gi «bank runs»

Tidligere sjeføkonom og styremedlem i ESB mener EU legger for mye risiko på bedriftene. 
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS / X07006
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS / X07006

Peter Praet er tidligere sjeføkonom og styremedlem i Den europeiske sentralbanken. Nå har han sammen med professor Mathias Dewatripont og André Sapir skrevet en artikkel der han kritiserer EUs lave innskuddsgaranti. 

Med dagens kronekurs er EU-garantien på 100.000 euro omtrent halvparten av den norske på to millioner kroner, og enda lavere enn den amerikanske garantien på 250.000 dollar. 

– Å beskytte innskudd bare opp til 250.000 dollar eller 100.000 euro presser bedriftene til å påta seg unødvendig risiko, og for større bedrifter er dette nesten som ikke å tilby noen forsikring i det hele tatt. Dette kan være kostbart, skriver de tre, ifølge Finansavisen

De tre økonomene foreslår å øke beløpene som dekkes av innskuddsgarantiene, samtidig som man priser risikoen gjennom å pålegge bankene innskuddsgebyr. 

EU har lenge krevd at den norske innskuddsgarantien må ned på EU-nivå for å unngå en urettferdig konkurransefordel for norske banker. Foreløpig har norske myndigheter valgt å beholde den norske innskuddsgarantien. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også